Weer die hamstring

Beste sportgeneeskunde studie van het jaar 2015

Eind vorig jaar vond het jaarlijkse Vereniging van Sportgeneeskunde congres plaat, dat dit maal in Eindhoven. De Vereniging vierde het 50-jarig bestaan en, niet onbelangrijk, de erkenning van het specialisme Sportgeneeskunde door minister Schippers. De vlag mocht legaal uit!

Naast op het gemak bijpraten met collega’s in de wandelgangen, was ‘t tijd voor verschillende prachtige praatjes van binnen- en buitenlandse onderzoekers. En wat wilde het geval: van alle studies die dit jaar binnen de sportgeneeskunde werden verricht werd de studie van Robert-Jan de Vos, Guus Reurink, mij en de rest van onze hamstring onderzoeksgroep gekozen tot ‘beste studie van het jaar’. Ik kan u vertellen dat de champagne heerlijk was.

Het opnieuw blesseren van de hamstring

In de studie die we deden werd gekeken naar welke factoren een rol speelden bij het opnieuw blesseren van de hamstring nadat deze net genezen was. Het opnieuw blesseren van een hamstringblessure komt in de eerste maand na het herstarten van de sport bij maar liefst 1 op de 4 sporters voor. We onderzochten, om deze factoren te onderzoeken, een grote groep sporters met een acute hamstring blessure. Een voetballer trekt op Studio Sport een sprintje en stort ter aarde, terwijl hij met z’n ene hand naar de achterkant van z’n bovenbeen grijpt en met de andere hand zwaait om hulp. Die blessure dus.

Arjen Robben grijpt naar zijn hamstring

Wat bleek was dat sporters met al eerdere hamstring blessures, sporters met beperkte strekking van het been, met drukpijn op de hamstring en met krachtsvermindering van meer dan 15% ten opzichte van het niet-geblesseerde been een vergrote kans hadden op een nieuwe blessure, wanneer ze een paar dagen nadat ze weer volledig konden sporten werden getest. Een MRI, die alle sporters ondergingen bij de blessure, had veel minder voorspellende waarde voor een nieuwe blessure aan de hamstring.

Voorkomen is beter dan genezen

Naast een tweede hamstringblessure voorkomen, heeft de kans verkleinen op een eerste blessure natuurlijk prioriteit. Dit kan door een Scandinavische oefening, die de hamstring heel sterk maakt: de nordic hamstring curl. Loop je nou toch tegen een hamstringblessure aan, dan zijn oefeningen van hamstringonderzoek.nl echt aan te raden.

Laat ook je bovenbeen beoordelen door iemand met veel ervaring in hamstringblessures, want: hoe erg is je hamstring eraan toe? Hiervoor zijn lichamelijk onderzoek, een krachttest en soms door een echo of MRI nodig. Maar als we de MRI vragen: hoe lang gaat m’n herstel duren en krijg ik nog een nieuwe blessure?, dan ben ik bang dat het angstvallig stil blijft.

Deel deze pagina