Aanpassing looppatroon bij achillespeesklachten

Gelukkig bestaat er voor achillespeesklachten een hele serie aan behandelmogelijkheden. Deze kunnen variëren van bijvoorbeeld zooltjes tot oefeningen tot shockwave of verschillende injectievormen om de pees weer sterker te maken. Naast deze behandelopties is het aan te raden risicofactoren voor het ontstaan van achillespeesklachten in kaart te brengen.

Soms zijn deze factoren lastig te vinden, maar geregeld zijn ze wel te identificeren en kunnen ze beïnvloed worden. Helaas zijn er alleen überhaupt maar weinig studies die risicofactoren onderzochten.

Studie naar risicofactoren van onderbeen klachten

Eén van deze studies keek naar de onderliggende biomechanische redenen voor het ontwikkelen van onderbeen klachten, waarbij ook speciale aandacht was voor de achillespees. Een onderzoeksgroep uit Engeland en Australië bestudeerde deze biomechanische factoren en adviseerde hierna wat te doen om op biomechanische gronden de achillespees tijdens hardlopen minder te belasten.

Hogere stapfrequentie en meer op de hiel te landen

Er werden door de onderzoekers in de British Journal of Sports Medicine twee tips gegeven. Ten eerste werd geadviseerd bij last van de achillespees de stapfrequentie met rennen te laten toenemen. Op deze manier werd een van de grote kuitspieren (soleus) minder heftig belast en werd de achillespees ontzien. Daarnaast werd geadviseerd om bij het hardlopen meer op de hiel te landen dan op de midden- of voorvoet. Zo hoefden de voetbuigers (kuitspieren verbonden met de achillespees) tijdens landen minder te doen en werd de achillespees gespaard.

Kortom het is bij achillespeesklachten aan te raden naast behandeling ondergaan ook na te denken over het eventueel aanpassen van het looppatroon. Op deze manier verloopt de revalidatie effectiever en wordt gelijk voor de toekomst geïnvesteerd in de preventie van klachten van de achillespees.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen