Antwoord op uw vragen
In onderstaand overzicht vind u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de collega's van het contact center.
Heb ik een verwijzing nodig voor een consult?
Voor het maken van een consultafspraak is eerst overleg met uw eigen huisarts nodig. Hij/zij zal met u doorspreken of een consult voor u nuttig kan zijn. Een verwijsbrief van een huisarts is noodzakelijk om het consult vanuit de basisverzekering vergoed te laten zijn.
Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?
Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.
Zijn er lange wachttijden voor een consult?
De wachttijd voor een consult kan variëren, maar de collega's van het contact center doen hun best om uw afspraak binnen een redelijke termijn te plannen. Neem gerust contact op voor de meest actuele informatie over de wachttijden.
Worden bij iedere behandeling injecties gebruikt?
Nee, injecties worden niet bij elke behandeling gebruikt. Het behandelplan wordt afgestemd op uw specifieke klachten en kan bestaan uit verschillende therapieën, waarvan injecties er één kunnen zijn, indien nodig.
Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut, orthopeed en een sportarts?
Hoewel een fysiotherapeut en een sportarts, net als een orthopeed zich richten op het bewegingsstelsel zijn de manieren waarop behandeld kan worden anders. Een fysiotherapeut doet dat door mobiliseren, oefentherapie en diverse apparaten. Een orthopeed geeft beweegadvies en kiest geregeld voor een operatie, terwijl een sportarts advies geeft over bewegen, en niet-operatieve opties die een orthopeed geregeld niet toepast en een fysiotherapeut niet uit mag voeren (zoals het geven van injecties).
Heb ik bij slijtage van een gewricht echt geen kraakbeen meer?
Dat klopt (heel vaak) niet. Met slijtage wordt bedoeld dat er minder kraakbeen aanwezig is. Toch is er veel meer aan de hand dan dat. Minder kraakbeen verklaart namelijk niet dat klachten maandag erger kunnen zijn dan woensdag. Dat kan minder kraakbeen niet verklaren. Wel is het mogelijk meer en minder ontsteking in het gewricht te hebben dat de klachten verklaart. Minder kraakbeen gaat namelijk gepaard met ontsteking en wil niet per se zeggen dat de knie rood en dik moet zijn. Veel behandelopties op deze website zijn dan ook gericht op het verminderen van ontsteking om klachten te verminderen.
Is mijn pees als ik klachten heb ontstoken en ben ik ervan af als de ontsteking weer weg is?
Bij langer bestaande klachten van een pees, is de kwaliteit ervan vaak minder. Als dan meer wordt belast dan dat de pees aankan kan er ontsteking optreden. Door minder te belasten verdwijnt de ontsteking, maar wordt de kwaliteit niet beter. Daarvoor moet extra inspanning worden geleverd. Dus als de ontsteking weg is, betekent dat helaas niet dat alle problemen voorbij zijn.
Als de kwaliteit van mijn kraakbeen of pees minder is, krijg ik dan ooit nog minder klachten?
Gelukkig kan dit inderdaad. De kwaliteit van het weefsel zelf is moeilijk (bij kraakbeen vrijwel niet en bij pezen moeizaam) te verbeteren. Toch zijn er verschillende behandelvormen te bedenken, los van het aanpassen van de belasting, om weer beter te functioneren. Wel is het zo dat de pees / het gewricht altijd een zwakkere plek zal blijven.
Is rusten bij klachten het beste als ik hiervan af wil?
Door te rusten neemt de belasting op een gewricht / pees af. Daardoor neemt de klacht voor de korte termijn vaak af, maar minder doen betekent op termijn ook minder belastbaar. Als de klacht is afgenomen dient de belasting daarom weer te worden opgevoerd op een geleidelijke manier om weer extra belastbaar te kunnen worden. Als heel lang wordt gerust neemt de spierkracht rond een pees of gewricht af, waardoor deze minder ondersteuning kunnen bieden.
Heb ik klachten gekregen door te veel belasten / sporten en had ik dat dan dus niet moeten doen?
Dat kan inderdaad. Als het volume qua belasting of de opbouw van belasting te veel is geweest kan dit leiden tot klachten. Toch is het bijvoorbeeld ook zo dat marathonlopers gemiddeld minder artrose hebben dan niet marathonlopers. Sporten en belasten is daarmee juist ook beschermend voor klachten van een gewricht of pees. Echter, als klachten langdurig worden genegeerd en de belasting dan niet wordt aangepast kan dit zeker voor chronische klachten zorgen.
Maakt me minder fit voelen de kans op een blessure groter?
Ja, dat is mogelijk. Als je je minder energiek / gemotiveerd / extra moe voelt op een dag dat je wilt sporten kan dit sneller tot blessures leiden. Goed naar je lichaam luisteren is daarom erg belangrijk. Net wat minder fit hoeft geen probleem te zijn, maar duidelijk minder energiek zijn negeren toch stevig willen sporten is op den duur niet handig. Hierdoor liggen blessures duidelijk sneller op de loer.