Beoordelen van echo's bij hielklachten

Een belangrijk onderdeel van het analyseren van mensen met hielklachten is het maken van een echo. Naast het verhaal van mensen met klachten bevragen en het doen van lichamelijk onderzoek dient een echo om je bevindingen als behandelaar te toetsen. Je wilt graag weten of er te vinden is wat je verwachtte en of er nog extra factoren zijn om rekening mee te houden. Vaak pas je het behandeladvies na de echo aan op basis van wat er hierbij werd gevonden.

Echo’s bij mensen zonder hielklachten

In dit proces is het heel belangrijk goed in te kunnen schatten wanneer je een echo van de hiel als normaal of abnormaal mag beoordelen. Daarom zijn studies die echo’s van mensen zonder klachten beoordelen essentieel.

Recent werd er in de Journal of Ultrasound and Medicine een Amerikaans artikel gepubliceerd, dat de hiel met echo onder de loep nam bij hardlopers zonder klachten. Deze hardlopers liepen meer dan 20 kilometer per week en ze deden dit al langer dan 6 maanden. De hielen van de lopers werden op gestandaardiseerde wijze bekeken. Er werd speciaal gekeken naar het vetkussentje onder de hiel (heel pad), die met name als schokdemper werkt bij het staan, lopen en rennen. Ook werd de peesplaat onder de voet (fascia plantaris) beoordeeld op dikte en structuur.

Wat bleek was dat bij het bekijken van het vetkussentje onder de hiel slechts 14% hiervan als normaal werd beoordeeld volgens de geldende norm, terwijl de lopers nooit last hadden gehad. Ook werd de samendrukbaarheid van het vetkussentje bekeken om de functie hiervan te kunnen beoordelen. De samendrukbaarheid was bij 8% van de lopers abnormaal. De peesplaat onder de voet was bij 35% van de hardlopers meer dan 4mm dik en werd daarmee beoordeeld als abnormaal verdikt. Bij de helft van de lopers werd gezien dat de peesplaat minder van kwaliteit was of zelfs een scheurtje had.

Veel afwijkende bevindingen dus!

Toch is een groot nadeel van deze studie dat we niet weten of de abnormale bevindingen nou eenmaal horen bij hardlopen en nooit klachten gaan geven, of dat ze een voorbode zijn aan een bezoek aan een behandelaar.

Combinatie van kennis, lichamelijk onderzoek en echo

Deze studie maakt weer eens duidelijk dat bij het evalueren van mensen met hielklachten goede achtergrondkennis erg belangrijk is. De combinatie van kennis, een helder beeld van de klachten, lichamelijk onderzoek en echo is nodig om iemand met hielklachten te evalueren en van goed advies te kunnen voorzien. Is dit plaatje compleet, dan kunnen er echt stappen voorwaarts worden gemaakt.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …een eigen bloedinjectie leidt tot de meeste afname van pijn bij knieartrose?

    Hoogstwaarschijnlijk zorgt afname van ontsteking, door de eigen bloedinjecties binnen het kniegewricht, voor verbetering van de klachten.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen