Bloed in een versleten knie

Een nieuwe niet-operatieve behandeling

In Nederland lopen veel mensen rond met een versleten knie. Hierbij wordt vaak gedacht dat een operatie de enige mogelijkheid tot oplappen is. Toch zijn er een aantal mogelijkheden die op een niet-operatieve manier tot minder klachten kunnen leiden. Hieronder bevindt zich ook een gloednieuwe optie.

Soms zien mensen op tegen een operatie of wordt geadviseerd een operatie uit te stellen omdat de knie slijtage nog niet erg genoeg is. Dan komen de niet-operatieve mogelijkheden in beeld. Maar wat is er nou te doen aan een versleten knie? Kapot kraakbeen is toch gewoon kapot? Gelukkig worden er steeds weer nieuwe soorten operaties ontwikkeld, maar dat kraakbeen moeilijk te herstellen is, is helaas een feit.

De knie tot rust brengen

Een van de opties om een pijnlijke versleten knie toch tot rust te brengen, is het trainen van de bovenbeenspieren. Wanneer deze spieren goed zijn getraind vangen ze de klappen bij belasten op en wordt 't kniegewricht minder geprikkeld en minder pijnlijk. Naast het trainen worden in de praktijk ook zooltjes en braces voorgeschreven om de stand van de knie een klein beetje te veranderen, zodat het meest gezonde deel van de versleten knie meer wordt belast. Ook injecties worden gegeven om de knie tot rust te manen. Vaak wordt dit gedaan met corticosteroïden (een hormoon) of met hyaluronzuur (dat de smering van de knie verbetert).

Injecties met eigen bloed

Kortgeleden voerden wij een onderzoek uit waarbij we alle wereldwijde onderzoeken over knieslijtage en injecties verzamelden. Hieruit bleek dat bij mensen met knieslijtage injecties met eigen bloed het meest nuttig waren. Eigen bloed? Ja, eigen bloed. Het bloed wordt afgenomen uit de arm, gecentrifugeerd en wordt na verdoven van de knie weer ingespoten. Geconcentreerde groeifactoren uit het bloed remmen waarschijnlijk langdurig irritatie. Het effect uit onze studie was duidelijk; bloedinjecties leiden tot minder pijn en een betere functie van de knie.

Bloed in een versleten knie

Hoewel deze bloedinjecties nieuw zijn, zijn ze niet meer experimenteel en voer ik ze wekelijks vele malen uit. Hierbij hoor ik vaak dat mensen na een aantal weken minder last van de knie hebben. Wat we helaas nog niet goed weten is bij wie de bloedinjecties het meeste zin hebben en bij wie minder. Ondertussen zijn we begonnen ook dat uit te zoeken.

Zo zijn er toch behoorlijk wat mogelijkheden als de diagnose eenmaal is gesteld. Niemand heeft graag een versleten knie, maar zitten kniezen hoeft allang niet meer.

Deel deze pagina