Het verhaal en de feiten

Nog even snoert hij de banden rondom zijn bovenbenen extra aan. Na een dag hard werken is hij er klaar voor om lekker wat gewichten weg te duwen in de sportschool. De banden zitten strak en hij kan voelen dat de bloedomloop al wat minder wordt. Toch maar eens proberen, dat waar de Men’s Health en fitnessblogs vol mee staan: blood flow restriction training.

Het idee hierachter is spieren extra zwaar te kunnen belasten, doordat de bloedtoevoer naar de te trainen spieren wordt afgekneld. Deze spieren lopen dan wat meer schade op, zodat het uiteindelijke trainingseffect groter is. Net als hij er echt zin in heeft en aan wil zetten voor de eerste set, komt een vriend langslopen. “Hé, ga jij nu ook al beginnen met dat afknellen? Laatst zag ik nog op social dat een aantal mensen er een bloedstolsel door heeft opgelopen. Maarre, trainze hè ouwe”. Als de vriend in kwestie zelf aan het trainen is geslagen, snoert hij de banden toch maar los. Eerst maar even wat cardiowerk.

Blood flow restriction training

Aan de bar leest hij op z’n telefoon wat Yoshiaki Sato jaren eerder, tijdens een Boeddhistische gebedsdienst, ontdekte. Namelijk dat als hij aan het bidden was op zijn knieën, hij in bepaalde posities zijn onderbenen voelde. En wel zodanig dat het na afloop leek alsof hij zijn benen flink getraind had. Yoshiaki sloeg aan het experimenteren en trainde door, waarbij hij de bloedtoevoer naar zijn benen naar hartelust afknelde. In 1967 liep hij hierdoor een bloedstolsel op en de artsen adviseerden hem acuut met zijn manier van trainen te stoppen. Stoppen deed hij echter niet. Zijn techniek perfectioneren vond hij wél verstandig.

Kortgeleden verscheen er in een wetenschappelijk artikel in het International Journal of General Medicine een overzicht van het effect van blood flow restriction training op de bloedstolling. Hierin was al het beschikbare bewijs over dit onderwerp verzameld. De Braziliaanse auteurs concludeerden dat blood flow restriction bij vrij licht trainen (20-30% van het gewicht dat 1x getild of gedrukt kan worden) bij gezonde mensen niet leidt tot veranderingen in de stolling. Eén ding is dus zeker: als Yoshiaki Sato gezond was, had hij heel wat zwaarder getraind.

Het lichtjes toepassen van blood flow restriction training lijkt dus veilig, maar niet voor iedereen. Zeker als je weet dat je aanleg hebt voor bloedstolsels, zou ik oppassen. Gelukkig zijn er in dat geval veel alternatieven voor blood flow restriction training, zodat je je spieren tóch wat meer kunt laten rollen op het strand deze zomer. Ben jij wel helemaal gezond? Dan hoef je niet bang te zijn dat je bloedvaten verstopt raken.

Misschien toch maar eens proberen tijdens een lichte training binnenkort, denkt hij als hij de sportschool uitloopt. Bloedlink is het in ieder geval niet.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief