Centrale sensitisatie? Zen uw zenuwen

Al jaaaaaren had Chantal pijn in haar voet. Knagende, zeurende pijn aan de onderzijde. Ze had daarvoor al heel wat verschillende behandelingen ondergaan. Pijnstillers, met hele strips tegelijk, had ze weggewerkt en het ene na het andere fancy apparaat of nieuwe machientje, dat bij iedereen fantastisch hielp, was op haar voet gezet. Er waren ook al twee pijnlijke injecties in haar hiel gegeven en ze sliep nu sinds twee maanden met een spalk om haar voet. Maar “Daar slaap je ook niet beter van hoor!”, aldus een moedeloze Chantal. Níks maar dan ook níks hielp om de pijnklacht ook maar íets te verminderen. En het ergste was nog dat de huisarts had gezegd, dat het misschien wel in haar hoofd zou zitten. Zoiets verzin je toch niet?! Ze was toch niet gek! Ze kon wel janken.

Centrale sensitisatie? Zen uw zenuwen

Toch zou de huisarts best eens gelijk kunnen hebben. Niet dat Chantal gek is, maar wel dat die voetpijn, best wel eens uit haar hoofd zou kunnen komen. Al in 1983 liet Clifford Woolf, in het tijdschrift Nature, zien dat ratjes na een pootblessure verhoogde zenuwactiviteit lieten zien. Deze bleef bestaan ook nadat het pijnsignaal van de blessure zelf, door een verdovende injectie werd onderdrukt. Het leek er volgens Woolf op dat een blessure niet alleen leidde tot een lokaal pijnsignaal, maar dat ook zenuwbanen richting de hersenen overprikkeld konden raken. Er hoefde dan maar heel weinig te gebeuren om deze zenuwbanen opnieuw te activeren en de pijn weer te voelen. Zélfs al was de eigenlijke blessure al verdwenen. De theorie van de ‘centrale sensitisatie’ was geboren en kreeg snel voet aan de grond.

Vorige maand verscheen er een artikel in de British Journal of Pain over dit concept en dan toegespitst op peesklachten. De auteurs vonden dat bij sommige peesklachten het overprikkeld zijn van zenuwtjes, los van de eigenlijke plek van de blessure, een rol leek te spelen. Bij een kwart van de mensen met langdurige peesklachten aan de zijkant van de heup en onder de voet was dit het geval.

Zou de voetklacht van Chantal dan toch (deels) in haar hoofd zitten? Misschien wel! En dit biedt kansen. De behandeling van een zenuwoverprikkeling op ruggenmerg- of hersenniveau is nou eenmaal anders dan voor puur een overbelaste pees. Te denken valt aan beproefde behandelmogelijkheden zoals specifieke medicatie, het beter leren omgaan met pijn en psychologische begeleiding. En niet omdat Chantal gek is - verre van! - maar om ontregelde zenuwtjes weer bij de les te krijgen. Heeft u pijnklachten bij een overbelaste pees en blijft dit ondanks allerlei behandelingen bestaan? Dan is er maar een advies: zen uw zenuwen en maak van die zenuwpezen weer zenuwen van staal.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …een eigen bloedinjectie leidt tot de meeste afname van pijn bij knieartrose?

    Hoogstwaarschijnlijk zorgt afname van ontsteking, door de eigen bloedinjecties binnen het kniegewricht, voor verbetering van de klachten.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief