Champions League kruisbanden

Bruut werd de middenvelder van Barcelona afgelopen september tegen AS Roma van achteren neergehaald. Na een mooie beweging was hij zijn bewaker kwijt en rende op het strafschopgebied af, maar haalde deze op enkele meters niet. Per brancard werd hij afgevoerd en zijn seizoen leek over. Toch speelde FC Barcelona deze week weer met Rafaël Alcantara, bijgenaamd Rafinha, tegen Athletico Madrid in de Champions League. Na 7 maanden eindeloos herstellen mocht hij gelukkig weer invallen in de met 2-1 gewonnen wedstrijd.

Champions League kruisbanden

Een kruisband blessure geldt als een van de zwaarste blessures die je tijdens voetbal kunt oplopen, omdat de revalidatietijd zo lang is. Zelfs bij profvoetballers met alle topzorg en begeleiding die ze maar kunnen krijgen duurt het herstel vaak ongeveer 7 maanden. Vaak wordt er bij een kruisbandblessure gekozen voor een operatie om de kruisband te herstellen. Toch wordt er op amateurniveau ook geregeld niet geopereerd als de knie stabiel aan blijft voelen tijdens de revalidatie. Bij profvoetballers ligt dit anders. Hun knieën krijgen zoveel te verduren op het hoogste niveau dat wordt ingeschat dat een niet-operatieve aanpak onvoldoende zal zijn. Daarnaast willen clubs het liefst hun spelers weer zo snel mogelijk aan het spelen hebben. En al helemaal in het profvoetbal geldt: tijd is geld.

Afgelopen week verscheen er een artikel in de British Journal of Sports Medicine dat de uitkomst na een kruisbandblessure bij profvoetballers van 78 clubs uit 16 landen beschreef. Vrijwel iedereen met deze blessure werd geopereerd en van hen betrad iedereen weer het trainingsveld. Dat zijn natuurlijk fantastische cijfers. Toch scheurde 7% van de spelers zijn kruisband opnieuw binnen de eerste drie maanden na de herstart van voetbal. Uniek aan deze studie was dat de spelers minimaal drie jaar na de kruisbandblessure werden gevolgd. In deze periode was 13% van de spelers met voetbal gestopt. Van de voetballers die nog wel speelden deed 65% dit op hun oude niveau, maar speelde 35% van hen een of meerdere niveaus lager.

Gelukkig was Rafinha deze week weer op de velden van de Champions League te bekennen. De vraag is toch of zijn geopereerde kruisband het gaat houden en of hij over 2,5 jaar nog steeds in het eerste van Barcelona te bewonderen is. Die kans was stukken groter geweest als Radja Nainggolan hem niet zo snoeihard had neergehaald.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

  • …meniscusschade bij knieslijtage vaak leidt tot meer pijn, maar een MRI zelden het beleid verandert?

    Meniscusschade door knieslijtage leidt tot meer pijn en verslechtering, maar het in beeld brengen van de meniscus met een MRI verandert het beleid zelden.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief