Champions League kruisbanden

Bruut werd de middenvelder van Barcelona afgelopen september tegen AS Roma van achteren neergehaald. Na een mooie beweging was hij zijn bewaker kwijt en rende op het strafschopgebied af, maar haalde deze op enkele meters niet. Per brancard werd hij afgevoerd en zijn seizoen leek over. Toch speelde FC Barcelona deze week weer met Rafaël Alcantara, bijgenaamd Rafinha, tegen Athletico Madrid in de Champions League. Na 7 maanden eindeloos herstellen mocht hij gelukkig weer invallen in de met 2-1 gewonnen wedstrijd.

Champions League kruisbanden

Een kruisband blessure geldt als een van de zwaarste blessures die je tijdens voetbal kunt oplopen, omdat de revalidatietijd zo lang is. Zelfs bij profvoetballers met alle topzorg en begeleiding die ze maar kunnen krijgen duurt het herstel vaak ongeveer 7 maanden. Vaak wordt er bij een kruisbandblessure gekozen voor een operatie om de kruisband te herstellen. Toch wordt er op amateurniveau ook geregeld niet geopereerd als de knie stabiel aan blijft voelen tijdens de revalidatie. Bij profvoetballers ligt dit anders. Hun knieën krijgen zoveel te verduren op het hoogste niveau dat wordt ingeschat dat een niet-operatieve aanpak onvoldoende zal zijn. Daarnaast willen clubs het liefst hun spelers weer zo snel mogelijk aan het spelen hebben. En al helemaal in het profvoetbal geldt: tijd is geld.

Afgelopen week verscheen er een artikel in de British Journal of Sports Medicine dat de uitkomst na een kruisbandblessure bij profvoetballers van 78 clubs uit 16 landen beschreef. Vrijwel iedereen met deze blessure werd geopereerd en van hen betrad iedereen weer het trainingsveld. Dat zijn natuurlijk fantastische cijfers. Toch scheurde 7% van de spelers zijn kruisband opnieuw binnen de eerste drie maanden na de herstart van voetbal. Uniek aan deze studie was dat de spelers minimaal drie jaar na de kruisbandblessure werden gevolgd. In deze periode was 13% van de spelers met voetbal gestopt. Van de voetballers die nog wel speelden deed 65% dit op hun oude niveau, maar speelde 35% van hen een of meerdere niveaus lager.

Gelukkig was Rafinha deze week weer op de velden van de Champions League te bekennen. De vraag is toch of zijn geopereerde kruisband het gaat houden en of hij over 2,5 jaar nog steeds in het eerste van Barcelona te bewonderen is. Die kans was stukken groter geweest als Radja Nainggolan hem niet zo snoeihard had neergehaald.

Deel deze pagina