Alistair en Jonny Brownlee
Een warme vochtige dag tijdens de wereldbeker triatlon in Cozumel, Mexico, leverde de broers Alistair en Jonny Brownlee de titel Greatest sportsmen ever op. Beide broers zijn toptriatleten en wonnen twee olympisch gouden medailles plus een zilveren en bronzen plak in Londen en Rio. De camera's zoomden in Mexico dan ook gretig in op deze bekende triatlonbroers, toen de jongste van de twee in het zicht van de finish begon te zwalken. Was Jonny eerste geworden in de race dan had hij de wereldtitel triatlon voor 2016 op mogen eisen. Maar door het bijna flauwvallen in de laatste kilometers slaagde hij niet in zijn missie en werd de winnaar een Zuid-Afrikaan. Jonny kwam tot stilstand, maar op dat moment doemde uit de achtergrond Alistair op. En hij bracht hem, met zijn arm om de schouders van zijn jongere broer, naar de finish. Net over de finish zakte Jonny in elkaar, bevangen door de warmte.
Wereldtitel kwijt, maar al snel werden er op Twitter en Facebook foto's geplaatst waarbij Jonny aan het infuus met zijn duim omhoog te zien was. Toch rezen er op social media ook vragen of Jonny zijn wereldtitel niet te grabbel had gegooid door oververhitting. Was deze oververhitting niet te voorkomen geweest? Had Jonny niet voor nog betere koeling tijdens de race moeten zorgen?
Onderzoek uit Sports Medicine
Een recent Engels onderzoek uit Sports Medicine onderzocht of koelen tijdens inspanning nuttig zou kunnen zijn voor het welbevinden van sporters en of hierdoor beter werd gepresteerd. Verschillende methoden, die voor verkoeling zorgen tijdens een race werden onderzocht, zoals het eten van ijsschaafsel, het dragen van een verkoelende hoofd- of nekband en het op gezette tijden drinken van gekoelde drank. De studie liet zien dat koelen tijdens inspanning de prestatie verbeterde en dat de sporter warmte minder hevig voelde.
Wat nou als Jonny het looponderdeel van zijn triatlon met verkoelende nekband had gerend? Was hij dan wereldkampioen geworden? De kans is groot dat hij als Engelsman de warmte dan minder had gevoeld en dat hij nog beter had kunnen presteren. Ook had hij dan achteraf niet Alistair hoeven aanhoren die op de BBC zijn broertje minuten na de finish al de les aan het lezen was over zijn race-indeling, terwijl Jonny nog op weg was naar het ziekenhuis in de ambulance. Dat nooit meer! Tot een bekoelde relatie tussen de broers heeft dit incident gelukkig niet geleid.