Een cup winnen door cupping?

Een oude Chinese geneeswijze

Met 23 gouden medailles op Olympische Spelen is zwemmer Michael Phelps de absolute recordhouder. De Oekrainsche turnster Larissa Latynina volgt met 9 gouden medailles op een grote afstand. Ook in Rio deed Phelps het weer ongelofelijk goed met vijf gouden en een zilveren plak. Bij deze Spelen was Phelps voor de eerste keer boven de 30 jaar oud. Dacht hij daarom dat hij een extraatje nodig had om ook boven deze mijlpaal als de Baltimore Bullet te blijven presteren?

Een cup winnen door cupping?

Veel mensen herinneren zich de stippen op de rug van Phelps, waarmee hij als een lieveheersbeestje bij het Olympische bad aan de start stond. Al snel werd er gespeculeerd hoe Phelps aan die stippen kwam. Het hoge woord was er al snel uit: geen zuigzoenen, Michael liet cupping toepassen. Dit is een oude Chinese geneeswijze waarbij glazen bollen op het lichaam worden geplaatst en de druk in de bol verlaagd wordt. Hierdoor bolt de huid op en wordt er door de onderdruk aan weefsel getrokken. Na de behandeling blijven er vaak nog enkele dagen rode stippen te zien, als stille getuige van de therapie. Volgens Phelps werden zijn spieren er soepeler door en kon hij beter herstellen tussen alle zwemseries door. En de winnaar heeft natuurlijk altijd gelijk!

Een cup winnen door cupping?

Onderzoek naar de effecten van cupping

Afgelopen maand verscheen er van, natuurlijk, Chinese hand een artikel in Biomedical Optics Express, dat onderzocht wat er nu daadwerkelijk bij cupping gebeurt. Er werden 13 vrijwilligers gerecruteerd, waarbij cupping werd toegepast. Ook werd er een apparaatje, een NIRS, net naast de plek van cupping geplaatst om de gevolgen van cupping te kunnen meten. Wanneer de cupping werd toegepast was te zien dat het bloedvolume in het weefsel onder de glazen bol toe nam. Werd de cupping gestopt, dan nam het bloedvolume weer af. Wat gedurende 15 minuten na het stoppen van de cupping bleef bestaan, was toegenomen hoeveelheid zuurstof in het weefsel op de plek van de bol.

Zou dit het betere herstel dat Phelps als effect van cupping aangaf kunnen verklaren? Eigenlijk is er te kort gemeten om te weten hoe lang de extra zuurstof aanhoudt in het gebied van cupping. Zou een beetje extra zuurstof innemen niet hetzelfde effect kunnen hebben als de cupping zelf? We weten het niet. Toch lijkt het een stuk logischer dat cupping dat waar het echt om gaat niet kan beïnvloeden. De genen van de familie en zeker van Michael Phelps staan zo op de zwemstand dat met of zonder cupping hij waarschijnlijk nog steeds de meest succesvolle Olympiër ooit zou zijn. Duidelijk is wel dat dankzij Phelps meer en meer mensen het bestaan van cupping hebben leren kennen. Tijdens de Olympische Spelen werd er op Google 2100% meer op cupping gezocht dan ooit tevoren. Én Phelps misschien een medaille extra én zelf vol in de spotlights van de Spelen. Wat mij betreft voor alle cuppende cupjes een gouden randje.

Deel deze pagina