Oefentherapie de basis van behandeling achillespeesklachten

Achillespeesklachten komen veel voor en kunnen in het dagelijks leven en bij sporten heel hinderlijk zijn. Helaas komt het ook voor dat het bewegen en sporten ernstig wordt belemmerd of zelf onmogelijk wordt gemaakt. Om van je klachten af te komen is oefentherapie de basis én hoeksteen van de behandeling. Het doel hiervan is om de pees weerbaarder te maken, meer bouwstenen van de pees te formeren en zo een sterke pees te krijgen die minder snel / geen klachten meer geeft.

Oefentherapie wordt al jaren door fysiotherapeuten en sportartsen geadviseerd en veel mensen en behandelaars kennen de befaamde zware oefeningen op de trap. Voor ieder individu de juiste oefening en dosis van de training aanbieden was in het verleden echter een uitdaging.

Nieuwe studie

Heel recent verscheen er een overzichtsartikel waarin alle wereldwijd beschikbare studies op een rij werden gezet, die beoordeelden welke achillespees oefening nu precies hoe zwaar is voor de pees. Dit werd bekeken door middel van gedetailleerde metingen en berekeningen. Voor het eerst is daarmee een optimaal oefenschema aan te bieden aan iemand met achillespees klachten, geen eenheidsworst, maar precies de juiste oefening en opbouw voor degene met klachten.

Zo kunnen we nu zo nauwkeurig mogelijk adviseren hoe de oefentherapie op te bouwen en welke vorm van training nou het beste helpt bij het zo sterk mogelijk maken van de pees.

Video’s nu online beschikbaar

Om het voor jou / de praktijk zo makkelijk mogelijk te maken, zijn deze oefeningen nu door Bergman en FysioHolland gefilmd en online gezet. Doe er, samen met je fysiotherapeut, je voordeel mee. Op naar een sterkere pees en weer lekker bewegen en sporten.

Introductie door Maarten Moen, Bergman Clinics

Oefeningen: fase 1

Oefeningen: fase 2

Oefeningen: fase 3

Oefeningen: fase 4

Hulp bij het oefenschema

We raden aan om drie keer per week te oefenen, met een rustdag tussen de oefensessies. Het is belangrijk om uw pijn tijdens en na de oefening te beoordelen op een schaal van 0 tot 10, waarbij het ideaal is om niet meer dan een score van 4 tot 5 te ervaren. Als u een fase heeft voltooid en uw pijnniveau nog steeds niet hoger is dan 4-5, kunt u doorgaan naar de volgende fase.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • ...botox het ontstekingsproces dat gepaard gaat met knieslijtage kan remmen?

    Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

  • …pijn bij knieartrose op verschillende manieren te verminderen is?

    Ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte kunnen kniepijn effectief verminderen (tot 20-25% minder pijn) en de kniefunctie verbeteren.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen