De aloude vraag: wel of geen seks?

Relatie tussen seks en sportprestaties

Ook na het behalen van zijn drie Olympische titels stond Usain Bolt in Rio vol in de schijnwerpers. De selfies die zijn Braziliaanse tijdelijke vriendin, Jady Duarte, van haar en Usain in een hotelkamer maakte, spraken boekdelen. Volgens Jady was Usain ook in bed een Olympisch Kampioen, maar zeker geen sprinter.

Seks en prestatie
Usain Blots escapades in Rio hadden geen negatieve invloed op zijn sportieve prestaties

Al sinds de Romeinen en oude Grieken bestaat het idee dat geen seks hebben voor een sportevenement een positieve invloed zou hebben op sportprestaties, omdat een sporter dan gretiger en agressiever zou zijn. De dag van of de dag voor de wedstrijd seks hebben zou sporters minder scherp maken, het testosteron laten dalen en de sporter zou t wel geloven dat presteren. Er was namelijk kortgeleden toch al een prestatie geleverd? Veel coaches waren door de eeuwen heen diep overtuigd van een negatief effect van seks op prestaties en stelden vaak een verbod tot intiem contact in.

Seks heeft geen effect op het testosterongehalte

Momenteel zijn in Rio de Janeiro de Paralympische Spelen aan de gang en op allerlei plekken zie ik hier automaten met condooms hangen. Maar is seks tijdens de Spelen niet ontzettend onverstandig en kunnen daarmee de medaillewensen niet de koelkast in? Kort geleden verscheen er in het tijdschrift de Frontiers in Physiology een artikel dat haarfijn ontrafelde welk effect seks daadwerkelijk kan hebben op het prestatievermogen.

In dit artikel werden negen studies beschreven die onderzoek deden naar een relatie tussen seks en sportprestaties. Hiervoor werden op verschillende momenten na de seks testen gedaan om kracht, het uithoudingsvermogen en de psychologische status te meten. Uit alle studies bleek dat kracht en uithoudingsvermogen een dag na seks niet werden beïnvloed. Alleen als binnen twee uur voor een sportprestatie aan seks werd gedaan was te merken dat het herstel minder goed verliep. Bij psychologische testen was verder niet te merken dat seks de prestatie hierna negatief beïnvloedde. Daarnaast had seks geen effect op het testosterongehalte, dit bleef stabiel en daalde niet zoals eerder werd gedacht. Sterker nog, bij maanden geen seks daalde het testosterongehalte fors.

Seks lijkt de sportprestatie dus niet negatief te beïnvloeden. Maar of het sexuele uitstapje van Usain Bolt relatietechnisch verstandig is, is een tweede. Zijn vaste vriendin op Jamaica staat hem waarschijnlijk met de deegroller in de hand op te wachten op het vliegveld.

Deel deze pagina