De ene hamstring blessure is toch echt de andere niet

Hamstringblessures lijken bij voetbal te horen, zoals de blauwe envelop verbonden is aan de belastingdienst. Soms beheersen hamstring blessures de sportmedia zelfs, helemaal als ze aan het been van Messi, Ronaldo of Robben toebehoren. Ook dit WK in Rio de Janeiro kent z'n talrijke hamstring slachtoffers. In het Nederlandse kamp was Leroy Fer op de training de klos kort na de wedstrijd tegen Chili. In de wedstrijd van Ghana tegen de Verenigde Staten liepen maar liefst twee verschillende spelers van de USA een hamstring blessure op.

De ene hamstring blessure is toch echt de andere niet

Opvallend was dat er door het Amerikaanse team voor de twee blessures een verschillende prognose werd afgegeven. Zo zou Besler spoedig weer aan spelen komen en leek het duidelijk dat Altidore best wel eens een aantal wedstrijden zou kunnen missen. Door druk van onder andere de media zijn teams vaak geneigd een uitspraak te doen over de prognose van het herstel van een (hamstring) blessure. De vraag is echter of deze prognose wel zo nauwkeurig te geven is.

De prognose van een hamstring blessure wordt over het algemeen bepaald door de medische staf van een team. Deze staf geeft advies aan de coach die vervolgens besluit een speler wel of niet op te stellen. Maar waar wordt de prognose eigenlijk op gebaseerd? Gaat t om fingerspitzengefühl of kan de wetenschap nog een helpende hand toesteken?

Het lijkt er steeds meer op dat bij topsporters een combinatie van lichamelijk onderzoek en een MRI (Magnetic Resonance Imaging) de prognose in ieder geval kan ondersteunen. Wanneer lichamelijk onderzoek gebruikt wordt voor het stellen van de prognose wordt vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid het been te strekken bij liggen op de rug (passive knee extension test). De regel die dan geldt is; hoe minder het geblesseerde been te strekken is vergeleken met het andere been, des te langer zal het herstel op zich laten wachten.

Bij het verrichten van een MRI wordt door de teamarts en radioloog met name gekeken naar de uitgebreidheid van de afwijking op deze scan. Wordt er geen afwijking gezien (graad 0) dan duurt het herstel het kortst, en wanneer er veel vocht wordt gezien (graad 2) duurt het herstel langer.

Een MRI draaien en klaar is Kees of Messi? Helaas is het niet zo simpel. Zelfs bij een zelfde type hamstring blessure op MRI kan het zijn dat de ene speler een stuk sneller weer rennend over het veld kan worden bewonderd dan de andere. Er bestaat een behoorlijke spreiding in de dagen tot herstel binnen de verschillende typen hamstring blessures. Dat maakt ‘t voor een medische staf dan ook extra moeilijk een uitspraak te doen over de prognose.

Ervaring, fingerspitzengefühl en boerenwijsheid toevoegen aan de uitslag van de MRI en lichamelijk onderzoek maakt een uitspraak doen over de duur van herstel geloofwaardiger en dit is dan ook een kunst. Toch geldt; een betrouwbare uitspraak doen of Altidore en Fer na hun hamstring blessure in de 1/8 ste finale aan kunnen treden met een fit bovenbeen is nog steeds knap lastig.

Wat de medische staf wel altijd kan zeggen is: de ene hamstring is de andere niet. Te bezien valt echter of een coach met zo’n uitspraak tevreden zal zijn.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

  • ...botox het ontstekingsproces dat gepaard gaat met knieslijtage kan remmen?

    Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten.

  • …meniscusschade bij knieslijtage vaak leidt tot meer pijn, maar een MRI zelden het beleid verandert?

    Meniscusschade door knieslijtage leidt tot meer pijn en verslechtering, maar het in beeld brengen van de meniscus met een MRI verandert het beleid zelden.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief