De Europese Spelen zijn gezegend

European Games in Krakau

“What does the Lord want?” werd me in Polen gevraagd afgelopen week, waar ik was in voorbereiding op de naderende Europese Spelen. Ja, wist ik het maar wat hij wil?! Ik hoop in ieder geval dat hij ons een mooi sporttoernooi toewenst binnenkort. Over een maand worden in Krakau en omstreken de European Games gehouden, een soort Europese Olympische Spelen. Alles lijkt erop dat de Lord daar in ieder geval een grote rol gaat spelen. Het is niet voor niks de geboortegrond van paus Johannes Paulus de tweede.

Nuttige artsen-06jes

Om voor onze sporters, die aan het toernooi deelnemen, een zo goed mogelijk medisch vangnet te organiseren, was ik afgereisd naar Krakau en Krynica. Het doel was om uiteindelijk met nuttige artsen-06jes terug te keren. Na wat voorwerk liep ik, met verplicht mondkapje op, door het eerste ziekenhuis op zoek naar orthopeden. Bij blessures heb je in ieder geval graag deze artsen in je telefoon staan voor ondersteuning. Struinend door het ziekenhuis zag ik diverse heiligen, Christus en Maria afgebeeld en liep ik een rijkelijk versierde kapel tegen het lijf. Maar waar waren de artsen? Na even zoeken vond ik toch ook de orthopeden. Ze bleken met live surgery bezig en nodigden me uit mee te kijken. De baas, die over afspraken ging, was toch aan het opereren. Weg kon ik niet meer en keek de 1.5 uur durende kruisband operatie geïnteresseerd uit.

Na afloop vertelde de orthopedische baas dat hij het een eer vond dat we onze topsporters aan zijn ziekenhuis toevertrouwden. En legde hij uit hoe hun ziekenhuis werkte en gaf me diverse nuttige telefoonnummers. Onder andere van een kliniek, die puur en alleen MRI’s maakte. Het pand daarvan bevond zich in het noordwesten van Krakau en was gevestigd in het gebouw dat tijdens het communisme als enige in de regio Westerse spullen mocht verkopen. De manager van de kliniek vertelde me dat je in Koude Oorlog tijden alleen daar aan een spijkerbroek of Lego kon komen, maar óók dat daar veel bidden voor nodig was.

De Europese Spelen zijn gezegend

Plaszow

Na een nuttige dag kennis maken met diverse zorgprofessionals kon ik gelukkig een aantal overeenkomsten sluiten. Daarmee kon ik op weg naar een andere stad waar wedstrijden gehouden zullen worden tijdens de European Games. Onderweg naar Krynica kwam ik eerst langs het oude concentratiekamp Plaszow, waar een deel van het verhaal en de film Schindlers List zich afspeelde. Wat een gruwel speelde zich daar af en hoe groot het contrast met de groene serene omgeving daar nu. Vanaf Plaszow ging de route dwars door de beboste Karpaten, een mooie bergketen zich uitstrekkend over Polen, Oekraïne en Roemenië. Afgelegen boerderijen, kromme oude vrouwtjes met hoofddoeken en vogelverschrikkers van kleren op stokken wisselden elkaar af.

Krynica

Eenmaal in het ziekenhuis van Krynica waren de orthopeden opnieuw moeilijker te vinden dan de kapel. Toen ik eindelijk een orthopeed met behulp van de zusters vond, had deze niet zo’n erge trek in meedenken. Kettingrokend zat hij in z’n kamer tv te kijken, terwijl de heiligen geduldig boven z’n bureau hingen. Engels sprak hij niet, dus voelde hij zich gedwongen vermoeid naar Google Translate te grijpen. “What does the Lord want”, vroeg hij me. Dat dat veel eer was begreep hij niet direct toen ik dat in het Nederlands zei. Ook zonder zijn uitstekende hulp kwam ik in contact met goede collega’s en begroette ik nieuwe heiligen aan muren en in kapellen.

“Is the Lord a doctor?”

Na de laatste afspraken ging ik weer naar Krakow voor de terugvlucht. Halverwege zat ik te lunchen met de chauffeur in een eettentje. Google Translate was ook hier onze beste vriend. Hij bleek naast taxichauffeur ook werkzaam bij de Poolse Special Forces. Dat voelde zo dicht bij de grens van Oekraïne toch ergens wel veilig. Toen we op het vliegveld afscheid namen schreef hij nog snel een bericht in de vertaalapp. “Is the Lord a doctor?” Met deze filosofische vraag in de tas stapte ik het vliegtuig in.

Deel deze pagina