De magie van Federer

Hij is er! Tenminste dat moet wel, want ik zie zijn coach Ivan Ljubicic rondlopen in de catacomben van Ahoy Rotterdam. Er zijn maar een paar mensen aanwezig op deze zondagavond en het grootste tennistoernooi van Nederland is nog niet eens officieel begonnen. Maar hij komt al trainen. Om te wennen aan de baan, de omstandigheden én om opnieuw nummer één van de wereld te worden. Want dat kan deze week in Rotterdam! En ik mág er toernooiarts zijn als onderdeel van het medische team.

De magie van Federer

De magie van de recente winnaar van het Grand Slam toernooi de Australian Open is overal te voelen. Hoe vaak heb ik zelf wel niet luid applaudisserend en juichend voor de tv gezeten bij spannende potjes van de maestro? Medewerkers van het toernooi, het publiek en de media, net als ik is iedereen opgewonden over de komst van Federer naar Nederland. Misschien wel de laatste keer? Ook al zeggen we dat al jaren.

Lopend naar de eerste training komt hij zelden iemand tegen, die niet met zijn of haar telefoontje omhoog staat om Federer vast te leggen. Hordes mensen willen op de foto met deze tennistopper. “More after practise guys!” en de training kan beginnen. Waar Federer ook gaat, overal wil iemand wat van hem. Ontspannen lijkt alleen te lukken in het hotel en in de medische ruimte van het toernooi. Na zijn wedstrijd joelt Federer mee en geeft hij commentaar bij de championsleaguewedstrijd Madrid - Paris St Gemain en is gewoon even een van de jongens.

De magie van Federer

Na winst op Nederlands beste speler Robin Haase ontploft Ahoy en kan Roger zijn tranen niet bedwingen. Iedereen weet en voelt dat er iets heel bijzonders gebeurt als Federer met deze overwinning wéér nummer een van de wereld wordt. En ook nog de oudste nummer één, waarmee hij Agassi voorbij gaat.

Als Roger rond middernacht Ahoy verlaat na talloze media te hebben gesproken, staan er buiten bij -3 graden nog fans te wachten. Gewapend met Zwitserse vlaggen, petjes met het logo van Roger Federer en tranen in de ogen. Hoe lang het wachten ook duurde, ze willen graag Roger de Magiër zelf toejuichen en feliciteren met nog maar een prachtige mijlpaal.

De magie van Federer

Enkele dagen later geeft de Belg Goffin op met een ongelukkige oogblessure en valt er tijdens de dag van de halve finales een gat in het programma. De toernooiorganisatie besluit de training van Federer te verplaatsten van een buitenbaan naar de hoofdbaan. Beginnend gemor onder het publiek over het verkorte programma verstomt als bij toverslag. Een snufje toverzout van Federer deed wonderen.

Bekijk de video van het incident

In de finale trof Federer de ziekige Bulgaar Grigor Dimitrov en veegde hem van de baan. Een korte wedstrijd, maar met een aantal prachtige rally’s, waar zelfs collega proftennissers alleen maar Ohhh en Ahhh op konden zeggen. Ook ik was zwaar onder de invloed van de magie van Federer. Ik kwam een week werken bij het ABN AMRO tennistoernooi, maar in werkelijkheid was ik een week betoverd en kwam pas een beetje bij zinnen toen Federer na de finale in zijn vingers knipte en Ahoy verliet.

Deel deze pagina