Diepe buiging voor Tokyo en TeamNL

Beleefd buigend namen de Japanners van ons afscheid op weg naar de bus richting vliegveld Narita in Tokyo. Wij zeiden reflexmatig “Arrigato gosei mas” en bogen terug. Hup, alle oranje koffers in de vrachtwagen en in alle vroegte op pad. 5 minuten na vertrek genoten de eersten in de bus al van een welverdiende powernap. En terwijl we ons rustig voortbewogen door het groene landschap gleden de afgelopen weken aan me voorbij.

Tokyo 2020 Olympische Spelen

Flitsen van eerder terug zelfs, want al drie jaar geleden begonnen we met het opzetten van een medisch netwerk om op terug te kunnen vallen in de voorbereiding op en tijdens de Spelen. De Engelse boksende huisarts Thomas en de beleefde Japanse orthopedisch chirurg Nobu bleken van grote waarde met hun uiteindelijke hulp. Maar ook zij konden niet verhinderen dat Corona een bedreiging werd voor ons team en dat enkele sporters er hard door werden geraakt. Jaren trainen en dan niet in actie kunnen komen tijdens Je Toernooi was heel erg naar.. Door fantastisch teamwork binnen TeamNL konden we verdere verspreiding van het virus gelukkig voorkomen, maar liet COVID z’n sporen wel na. Gesloten algemene ruimtes, sporten die ook binnen TeamNL uit elkaar leefden en zorgen over het óók oplopen van een besmetting. Ongelofelijk knap hoe de sporters en de staf hun focus wisten te houden en hun Eyes on the Price, zoals onze Chef de Mission Pieter van den Hoogenband zo mooi zei.

En dat leidde zelfs tot een 7e plek in het landenklassement met maar liefst 36 medailles tijdens geweldig georganiseerde Spelen. Toen Corona langzaam uit het zicht vertrok was het nog meer genieten van sporters als Sifan Hassan, Maikel van der Vleuten, Nouchka Fontijn, Harry Lavreysen en veeele anderen.

Tokyo 2020 Olympische Spelen

Mijmerend over zoveel sportgeluk dommelde ik in de bus langzaam weg en schoot m’n elleboog een paar keer van de armleuning af. In de baai zag ik nog net het logo van de Paralympische Spelen drijven, die bijna gaan beginnen.

De komende dagen worden in aller ijl de Ringen vervangen door de Agito’s, het Paralympische symbool. Net voordat ik in slaap viel had ik visioenen van een prachtig toernooi voor ons Paralympisch TeamNL. En terwijl ik afgleed in de diepe REM slaap maakte ik voor ons Olympisch en Paralympisch team én Japan nog één laatste diepe buiging.

Tokyo 2020 Olympische Spelen

Deel deze pagina