Doping van de Paralympische sport
Gehandicapt zijn en dan stiekem doen alsof je nog meer gehandicapt bent dan in werkelijkheid al zo is. Dan ben je toch niet goed wijs zou je denken. Naast een lichamelijke beperking ook nog mentaal een tikje gehad? Niets is minder waar. In de paralympische topsport komt aandikken van de handicap niet zelden voor. Zou goed kunnen dat je nu uit alle macht denkt: "Waarom?!".
Net als in de olympische sport zijn zo goed mogelijk presteren en medailles halen dé drijvende kracht achter deze valsspelerij. Je minder goed voordoen dan je bent om tegen minder sterke tegenstanders uit te mogen komen is de doping van de paralympische sport.
Net voor de Paralympische Spelen van Rio2016 werd er door verschillende landen een protest ingediend tegen een wielrenster. Ze was op basis van testen ingedeeld in een bepaalde klasse, waarin ze zeker weten een van de goudenmedaillekandidaten zou zijn. Uit onderzoek van filmpjes op social media bleek echter dat de renster veel meer kon dan ze had aangegeven. Met twee drankjes in je handen over het strand lopen, terwijl je de camera toelacht, komt vreemd over als je bij eerdere testen nauwelijks zonder drankjes recht op kunt staan. De paralympische beweging zette de bedriegster naar aanleiding van deze filmpjes terug naar de klasse waar ze eigenlijk in thuishoorde. Weg medaillekansen.
Blijkbaar is het te makkelijk om te doen alsof je meer problemen hebt dan echt het geval is. Dit zeggen ook para-triatlon gouden medaillewinnaar Jetze 'McMuscle' Plat en gevierd paralympisch atletiekcoach Arno Mul deze week tegen de NOS. Het beoordelen van de handicaps, classificeren genoemd, moet objectiever en beter om de sport eerlijker te maken.
Deze week ben ik in een stad gelegen tussen het dorpje Ajax en de Niagara watervallen, genaamd Toronto, waar het tweejaarlijkse Paralympisch congres plaatsvindt. Op dit VISTA congres blijkt dat eerlijke classificatie hoog op de agenda van het internationaal paralympisch comité (IPC) staat. Maar ook is duidelijk dat we er nog lang niet zijn en dat classificatieprocessen verbeteren jaren gaat duren.
Nog even geduld dus tot bij alle paralympische sporten classificeren 100% eerlijk verloopt. Tot die tijd moeten we ons geld zetten op Twitter, Instagram en Facebook om oplichters op te sporen. Zo wordt Mark Zuckerberg door paralympisch speurwerk nog een stukje vermogender dan hij al was. Maar nog belangrijker, eerlijke classificatie zal uiteindelijk óók de paralympische sport verrijken.