Een fit kind gaat het voor de wind

Dat roken slecht voor je is, dat weten we nu wel. Klopt toch wel behoorlijk hoor wat er op die pakjes met peuken staat. En dat een hoog cholesterol problemen met je hart kan veroorzaken is ook bekend. Als je dan ook nog suikerziekte hebt, hoge bloeddruk en een goeie buik ben je helemaal aan de beurt zou je zeggen. En je hebt natuurlijk gelijk. Al deze factoren maken de kans op vroegtijdiger overlijden een stuk groter.

Een fit kind gaat het voor de wind

Maar wist je ook dat de allerallergrootste risicofactor voor vroegtijdig overlijden niet fit zijn is? Steven Blair toonde dit al in 1989 aan in de Aerobic Center Longitudinal Study, waarbij tienduizenden volwassenen jarenlang werden gevolgd. Schokkend, maar oud nieuws dus.

Vers van de pers is een Noorse studie die in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sport werd gepubliceerd. Hierin werd een groep kinderen van gemiddeld 10 jaar oud onderzocht. Er werd gekeken in hoeverre de gemeten conditie te maken had met een verstoord vetprofiel in het bloed. De resultaten lieten zien dat kinderen met een slechte conditie daadwerkelijk een duidelijk slechter vetprofiel hadden. En laat hier nou uitgebreid bekend van zijn dat dit kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Op jonge leeftijd door niet fit zijn at risk. Maar zou het in Nederland nou écht voorkomen dat kinderen een conditie van likmevestje hebben? Helaas wel. Het is met de conditie van jonge Nederlanders niet goed gesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toonde kortgeleden in een onderzoek aan dat slechts 23% van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 12 de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen haalt en dat slechts 18% fit genoeg is om de fitnorm te halen.

Behoorlijk schokkend dus. Weinig fitte bewegende kinderen betekent meer kinderen met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Is hier wat aan te doen? Tuurlijk! Meer bewegen dus! Speel buiten met je kinderen! Niet alles met de auto, moedig ze aan te sporten en doe zelf ook lekker mee. Dat scheelt namelijk ook weer voor het indammen van je eigen risicoprofiel. Uurtje minder iPad, PlayStation en Xbox en huppakee kinderen naar buiten. Een gloednieuwe fonkelende voetbal aanschaffen en klaar is kees. Soms is de oplossing voor een serieus probleem serieus simpel.

Deel deze pagina