Geen zweetvoeten, een zomers gevoel en een relaxte uitstraling

Van op het strand tot midden in de stad, van piepjong tot behoorlijk oud, overal en door heel wat mensen worden slippers gedragen. In warme landen als India en Egypte doet men het hele jaar niet anders. In Nederland worden slippers bij het eerste serieuze zomerzonnetje massaal uit de kast getrokken en afgestoft. Het klepperende geluid van het lopen met slippers luidt de zomer in. Wat hebben de Engelsen dat weer goed voor elkaar he, met het woord flipflops voor slippers. Je hoort bij het uitspreken ervan de beslipperde mens vrolijk de zomer aankondigen.

Geen zweetvoeten, een zomers gevoel en een relaxte uitstraling zijn voor de meeste mensen een reden hippe Havaianas, Reefs of Bandajanas aan te schaffen. En natuurlijk heb ik ze om dezelfde redenen ook. In de eerste week na een paar maandjes kast is het altijd even wennen aan een riempje tussen de tenen en verlies je je slipper al lopend nog wel eens. Daarna voelen ze als gegoten en slof je door het leven alsof ze nooit van je voeten zijn geweken.

Een slippertje zo gemaakt

De minder ontspannen kant van de slipper

Kort geleden liet een Israëlische studie in het blad Harefuah echter zien dat het dragen van slippers ook minder ontspannen kanten heeft. Een van de risicofactoren voor het breken van de heup bij ouderen was in hun studie namelijk toegenomen struikelen door het dragen van slippers.

Waarom dat zo zou kunnen zijn onderzocht een andere recente studie gepubliceerd in het Irish Journal of Medical Science. Hierbij werd een groep gezonde volwassenen onderzocht die afwisselend wandelden op blote voeten en op slippers. Er werd gekeken naar de bewegelijkheid van de knie, enkel en voet in beide omstandigheden. Wat bleek was dat bij het dragen van slippers de knie meer wordt gebogen en de enkel meer omhoog beweegt dan tijdens lopen met blote voeten. Dit om de afhangende slipper tijdens de zwaaifase met het lopen meer de ruimte te geven. Desondanks was de gemiddelde afstand van de voet tot de grond bij het blote voeten lopen 6 centimeter, terwijl de afstand van de slipper tot de grond slechts 1 centimeter was. Kortom: een grotere kans op struikelen met slippers aan.

Op Mephisto's dan maar naar je komende zomerfestival om het struikelgevaar af te wenden? Nee joh. Nu draaf je door. Blijf jij maar lekker flipfloppen op het strand en in de stad. Maar voor ouderen die net wat minder ter been beginnen te worden is het verstandig de slippers te parkeren. Een slippertje is zo gemaakt.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …een injectje met plaatjes-rijk plasma (PRP) pijnklachten vermindert bij knieslijtage?

    Hoe plaatjes-rijk plasma ontsteking remt was lang niet duidelijk. Een recente studie bekeek wat er na een injectie binnen in het kniegewricht gebeurt.

  • …pijn bij knieartrose op verschillende manieren te verminderen is?

    Ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte kunnen kniepijn effectief verminderen (tot 20-25% minder pijn) en de kniefunctie verbeteren.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • …rustig bewegen pijnstillend kan werken bij knieartrose?

    Bij knieartrose is pijn de voornaamste klacht. Flinke inspanning leidt vaak tot meer pijn. Echter is rustig bewegen met de knie júist pijnstillend.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen