Betrapt met een auto vol EPO

De kofferbak van zijn auto zat tjokvol. Waar je ook maar keek ampullen met EPO en andere heerlijkheden. Op 8 juli 1998 werd Willy Voet bij de Belgisch-Franse grens in Rijssel op heterdaad betrapt. De doping was deze keer eens niet voor een ziek achternichtje of daar per ongeluk terecht gekomen en hoe dat wist hij ook niet. Nee, verzorger Voet bekende al snel dat de middelen uitsluitend bedoeld waren voor de Tour de France ploeg Festina. Al snel rolden er vele koppen, waaronder die van de gearresteerde ploegleider Roussel.

Na even te hebben ontkend, "nee hoor we weten van niks en we missen ook geen auto", ging hij met de billen bloot en gaf hij toe dat er binnen Festina een geavanceerd dopingnetwerk bestond. 9 Festina renners werden verhoord en de meesten gaven het gebruik van EPO en amfetaminen ruiterlijk toe. Van het Tour peloton in 1998 bleef uiteindelijk maar een pelotonnetje over.

EPO de kofferbak in

Waarom wordt EPO gebruikt?

Maar waarom werd dat EPO nou eigenlijk gebruikt, waarbij gezondheidsrisico's op de koop toe werden genomen? Veel (ex-) renners geloven dat EPO je sneller een berg op helpt, een effect geeft waarop Red Bull jaloers zou zijn en Always misschien ook. In dit licht bezien is een studie, die afgelopen week in de Lancet Hematology verscheen, zo interessant. Er werd geen effect gevonden van EPO op de tijd, die een wielrenner er over doet de Mont Ventoux te beklimmen, vergeleken met wanneer een renner alleen een shotje zout water kreeg toegediend. En was de studie een beetje van niveau? Volgens EPO-expert Bram Brouwer is dit onderzoek "zonder twijfel de beste klinische studie die op dit gebied ooit is gepubliceerd".

Een terechte straf?

Willy Voet werd uiteindelijk bestraft voor het invoeren van verboden middelen met 14 maanden voorwaardelijke celstraf en het betalen van 120.000 francs. De betrapte Festina renners moesten de Tour verlaten en werden geschorst. Was dit allemaal niet nodig geweest als de Dopingautoriteiten alvast een blik in de Lancet Hematology 2017 hadden kunnen werpen? Michael Boogerd is een van de renners, die in een reactie op deze studie overtuigd blijft van het effect van EPO, omdat hij ondervond dat hij gelijk een stuk harder ging fietsen toen hij startte met gebruik. Bart Voskamp, een andere Nederlandse ex-prof meent zelfs dat je met EPO van ezels renpaarden kunt maken.

Zo is bij de profs het geloof in de effecten van EPO met de Lancet studie niet gelijk een stille dood gestorven. Maar als ik deze zomer met vrienden de Mont Ventoux wil gaan beklimmen en zij beginnen over het boek Prikken en Slikken van Willy Voet en de fantastische effecten van EPO, dan moet ik toch wel gniffelen. Zouden zij wel ooit gaan geloven dat EPO hetzelfde effect heeft als een Dextrootje?

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …rustig bewegen pijnstillend kan werken bij knieartrose?

    Bij knieartrose is pijn de voornaamste klacht. Flinke inspanning leidt vaak tot meer pijn. Echter is rustig bewegen met de knie júist pijnstillend.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …cholesterolremmers peesklachten negatief kunnen beïnvloeden?

    Peesklachten komen bij gebruikers van cholesterolremmers (statines) vaker voor dan als deze niet worden gebruikt. Op weefselniveau beïnvloeden de cholesterolremmers de pees negatief.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen