Fysieke klachten door mobiele telefoongebruik

Hier moet een belletje gaan rinkelen

Als ik zoek naar onderwerpen voor een blog struin ik vaak rustig internet af. Op mijn telefoon. Als ik iets wil bestellen via thuisbezorgd.nl doe ik dat vanaf mijn mobiel. Wil ik een vakantie boeken, dan doe ik dat het liefste vanaf de bank, waarbij mijn laptop in de tas blijft. Telefoontje in de hand en scrollen maar. Je raadt het al, ik ben blij met mijn iPhone en gebruik em echt niet zelden. Dat wil zeggen, best vaak.

Fysieke klachten door mobiele telefoongebruik

Ben ik daar de enige in?

Volgens onderzoeksbureau Simyo ben ik niet een der Laatste Mohikanen. Ergens een opluchting! Gemiddeld zit een Nederlander een máánd per jaar op zijn telefoon, oftewel 2 uur en 15 minuten per dag. iPhone gebruikers zelfs nog iets meer. Een maand per jaar, schokkende getallen toch?

Wat ook schokkend is, is dat ik heeeeel af en toe, bijna nooit hoor, wel eens wat voel in mijn duim of elleboog als ik typ of scrol. Maar goed, héél vaak ook niet hoor. Graag negeer ik dat, omdat een blessure door je telefoon nou niet altijd even lekker bekt. Twee polsbraces omdat de WiFi zo lekker op stoom was relateer ik liever aan een vriend helpen met bomen snoeien of helpen verhuizen dan aan de maand per jaar op de telefoon. Maar goed, dat kan voor jou anders zijn.

Stijfheidsklachten in nek, schouders, armen en duim

Al zoekend op mijn telefoon, waarbij ik mijn linker en rechter hand afwissel door een klein, opkomend, mini zeurend iets aan de zijkant van mijn elleboog, kwam ik een interessant artikel over telefooneuvel tegen. Daaruit bleek dat een groot deel van de mobiele telefoon gebruikers langdurig last heeft van pijn-, vermoeidheids- en stijfheidsklachten in nek, schouders, armen en duim. Dit bleek voornamelijk te berusten op peesklachten en suboptimale houding. 15% van de mensen gaf klachten aan van de elleboog en 25% van de mensen rapporteerde hand- of polsklachten.

Dit was jaren geleden een non-issue. Voor 1983 had tweederde van de wereldbevolking geen telefoon. Dat veranderde snel toen in dat jaar de eerste mobiele telefoon werd uitgevonden. Momenteel zijn er in Nederland 16 miljoen individuele smartphone gebruikers, dus 16 miljoen keer kans op overbelastingsklachten door liken en swipen. Op mijn poli zie ik slechts een enkeling, die vanwege dergelijke klachten hulp zoekt, maar gebaseerd op het literatuuroverzicht is dit slechts het topje van de ijsberg. Zou schaamte een rol spelen? Leidt mobiele telefoongebruik wel tot klachten, maar valt de ernst mee? Of wordt een deel van de klachten, die ik te horen krijg, wel veroorzaakt door telefoongebruik, maar vraag ik daar niet genoeg naar? Interessante vragen voor de toekomt.

Zelf ga ik zo in de AppStore toch maar eens neuzen naar een Screentime app, om daarna mijn telefoon heeel even weg te leggen, voordat mijn elleboogklacht echt irritant gaat worden. Zal m’n telefoonbotje wel zijn.

Deel deze pagina