Gaat het norovirus “ons” gouden plakken kosten?

Interview in het Noord-Hollands, Leids en Haarlems dagblad en de Gooi- en Eemlander

Het zeer besmettelijke norovirus hangt boven de winterspelen in Korea. Er zijn mensen geïnfecteerd en in quarantaine gebracht. Gaat dit gouden plakken kosten?

1. Wat is het norovirus?

Het is een besmettelijke buikgriep met braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp. Vooral cruiseschepen en bejaardenhuizen waar veel mensen bij elkaar zijn, zijn berucht om uitbraken van het virus. In Nederland lopen ieder jaar een half miljoen mensen de ziekte op. Bij de Olympische Spelen zijn ook grote groepen mensen, dus is er een verhoogd risico. Onder de Nederlandse Olympische sporters zijn geen besmettingen geconstateerd, zegt sportarts Maarten Moen (Naarden) van NOC NSF. “Dat is alleen maar fijn.”

Gaat het norovirus “ons” gouden plakken kosten?

2. Hoe kom je er aan?

De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat zit in ontlasting en braaksel van een andere drager. Zestig procent van de besmetting gaat van mens op mens. Ontlasting kan wel drie weken besmet blijven. Het virus kan zelfs via de lucht worden verspreid. Tussen besmetting en ziekte zitten een tot drie dagen.

3. Hoe kun je het voorkomen?

Er zijn geen preventieve inentingen of medicijnen. Hygiëne is heel belangrijk. Zelfs van lichtknopjes of trapleuningen kun je het virus oplopen. Dus veel handen wassen en oppassen met wat je eet. Je kunt het beste zelf je eten bereiden, want een kok kan het via voedsel doorgeven. Dat gebeurt in een zesde van de gevallen. “Bij de Spelen zit het wel goed met de koks, het IOC is daar heel scherp op”, zegt Moen. De Nederlandse sporters hebben sinds 2008 een protocol voor infectiepreventie vertelt hij. “Dat is opgesteld met instanties die er heel veel van afweten. Het geldt bij ieder groot toernooi en dat scherpen we desnoods aan. Het gaat vooral over de hygiënemaatregelen die je moet nemen. We hebben de protocollen nu niet aangepast, want we letten er al gigantisch goed op. Het zit ook echt in het DNA van onze sporters.”

4. Wat kun je er aan doen als je het hebt?

Uitzieken. Meestal gaat het binnen vier dagen vanzelf over. Drink voldoende, want uitdroging ligt op de loer. Neem ook voldoende suikers en zouten. Diarreeremmers worden afgeraden want daardoor blijft het virus langer in de darmen actief.

5. Gaat dit onze sporters gouden plakken kosten?

Maarten Moen: “Nee, daar ga ik niet van uit.” Het virus kan iemand volledig uitputten, beaamt hij. “Bij topsport gaat het om tienden en hondersten van een seconde dus als je even niet helemaal fit bent, heeft dat in de topsport al snel gevolgen voor de prestaties.”

Deel deze pagina