Interview in het Noord-Hollands, Leids en Haarlems dagblad en de Gooi- en Eemlander

Het zeer besmettelijke norovirus hangt boven de winterspelen in Korea. Er zijn mensen geïnfecteerd en in quarantaine gebracht. Gaat dit gouden plakken kosten?

1. Wat is het norovirus?

Het is een besmettelijke buikgriep met braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp. Vooral cruiseschepen en bejaardenhuizen waar veel mensen bij elkaar zijn, zijn berucht om uitbraken van het virus. In Nederland lopen ieder jaar een half miljoen mensen de ziekte op. Bij de Olympische Spelen zijn ook grote groepen mensen, dus is er een verhoogd risico. Onder de Nederlandse Olympische sporters zijn geen besmettingen geconstateerd, zegt sportarts Maarten Moen (Naarden) van NOC NSF. “Dat is alleen maar fijn.”

Gaat het norovirus “ons” gouden plakken kosten?

2. Hoe kom je er aan?

De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat zit in ontlasting en braaksel van een andere drager. Zestig procent van de besmetting gaat van mens op mens. Ontlasting kan wel drie weken besmet blijven. Het virus kan zelfs via de lucht worden verspreid. Tussen besmetting en ziekte zitten een tot drie dagen.

3. Hoe kun je het voorkomen?

Er zijn geen preventieve inentingen of medicijnen. Hygiëne is heel belangrijk. Zelfs van lichtknopjes of trapleuningen kun je het virus oplopen. Dus veel handen wassen en oppassen met wat je eet. Je kunt het beste zelf je eten bereiden, want een kok kan het via voedsel doorgeven. Dat gebeurt in een zesde van de gevallen. “Bij de Spelen zit het wel goed met de koks, het IOC is daar heel scherp op”, zegt Moen. De Nederlandse sporters hebben sinds 2008 een protocol voor infectiepreventie vertelt hij. “Dat is opgesteld met instanties die er heel veel van afweten. Het geldt bij ieder groot toernooi en dat scherpen we desnoods aan. Het gaat vooral over de hygiënemaatregelen die je moet nemen. We hebben de protocollen nu niet aangepast, want we letten er al gigantisch goed op. Het zit ook echt in het DNA van onze sporters.”

4. Wat kun je er aan doen als je het hebt?

Uitzieken. Meestal gaat het binnen vier dagen vanzelf over. Drink voldoende, want uitdroging ligt op de loer. Neem ook voldoende suikers en zouten. Diarreeremmers worden afgeraden want daardoor blijft het virus langer in de darmen actief.

5. Gaat dit onze sporters gouden plakken kosten?

Maarten Moen: “Nee, daar ga ik niet van uit.” Het virus kan iemand volledig uitputten, beaamt hij. “Bij topsport gaat het om tienden en hondersten van een seconde dus als je even niet helemaal fit bent, heeft dat in de topsport al snel gevolgen voor de prestaties.”

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …een eigen bloedinjectie leidt tot de meeste afname van pijn bij knieartrose?

    Hoogstwaarschijnlijk zorgt afname van ontsteking, door de eigen bloedinjecties binnen het kniegewricht, voor verbetering van de klachten.

  • …shockwave therapie al jaren wordt toegepast op pezen die het zwaar hebben?

    Shockwave wordt al jaren toegepast op pezen die het zwaar hebben. Hierbij wordt door middel van drukgolven met een apparaat de pees behandeld.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen