Sportblessures tijdens de Paralympische Spelen

In Rio zag ik dat Marlou van Rhijn tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro wat langzamer uit de startblokken kwam dan de rest van de sprintsters in haar serie op de 200 meter. Ze wilde aanzetten in de bocht om dan net als vele races hiervoor uiteindelijk als eerste over de streep te komen in het Olympisch Stadion. Toch haperde ze bij het versnellen en leek er wat mis.

Marlou van Rhijn

De protheses van de Blade Babe zaten los en een toptijd zat er voor Marlou niet in. Met kunst en vliegwerk haalde ze toch de finale met gerepareerde blades en won daarin uiteindelijk voortreffelijk goud. Mensen met aangeboren verkorte onderbenen, waarvoor blades worden gedragen zullen natuurlijk nooit last krijgen van hielpijn. De vraag is wel of ze daarvoor in de plaats niet sneller last van andersoortige blessures kunnen krijgen.

Biomechanica tijdens het hardlopen

Om dit te onderzoeken verscheen er een aantal maanden geleden een Amerikaanse studie in het tijdschrift PlosOne, die keek naar de biomechanica tijdens het hardlopen bij mensen zonder en mensen met één of twee prothesen. Hierbij waren de mensen met prothesen allen sprinters op Paralympisch niveau. Wat uit het onderzoek bleek was dat de zijwaartse stabiliteit bij hogere rensnelheden lastig te bewaren was voor alle deelnemers. Er waren echter helemaal geen verschillen tussen Paralympische sporters met één prothese en sprinters zonder prothese. Sprinters met twee prothesen hadden het meeste moeite met het bewaren van stabiliteit.

Elke schakel en gewricht in het lichaam is belangrijk

Natuurlijk zullen sporters met twee onderbeenprothesen geen hielklachten ontwikkelen. Wel hebben ze door veranderde biomechanica meer kans op overbelasting van structuren die stabiliteit waarborgen. In plaats van hielpijn zullen Paralympische sprinters eerder last krijgen de heupstabilisatoren en de onderrug. De moraal van dit verhaal? Elke schakel en gewricht in het lichaam is belangrijk. Wanneer een schakel geblesseerd of gewoon weg niet aanwezig is, moeten andere schakels meer krachten opvangen en soms ook anders functioneren. Paralympische topsport in Rio maakte weer eens duidelijk dat we als behandelaars niet moeten focussen op een gewricht met klachten, maar de hele keten van gewrichten altijd en nooit niet in ons denken moeten meenemen. Met andere woorden: ketenzorg maakt sportzorg ook buiten de topsport top.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …rustig bewegen pijnstillend kan werken bij knieartrose?

    Bij knieartrose is pijn de voornaamste klacht. Flinke inspanning leidt vaak tot meer pijn. Echter is rustig bewegen met de knie júist pijnstillend.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief