Geen knieval voor versleten knie

"Dat hoort bij de leeftijd, u zult er echt mee moeten leren leven". "Als het echt niet meer gaat, dan mag u altijd terugkomen voor een nieuwe knie". Dit krijgen jaarlijks veel mensen te horen samen met de boodschap dat hun knie is versleten. Soms krijgen mensen advies mee vanuit een ziekenhuis, maar geregeld is het aankijken hoe het met de knie gaat en wachten geblazen op een operatie. Niet alle (deels ) versleten knieen kunnen en hoeven te worden geopereerd. De vraag is daarmee: wat is er nou te doen aan de pijn en stijfheidsklachten van een versleten knie als een operatie (nog) geen optie is? Ik zocht het voor u uit en filterde, met de wetenschap in de hand, de zin van de onzin. De volgende drie adviezen geef ik dagelijks aan mensen met knieslijtage en zijn bedoeld om de knieklachten te veminderen.

Geen knieval voor versleten knie

Ten eerste is de balans tussen belasting en belastbaarheid van de knie erg belangrijk. Om de belastbaarheid van de knie te vergroten is het trainen van de bovenbeenspieren van enorm belang. Vaak hoor ik van mensen dat ze dat wel hebben geprobeerd, maar dat de knie protesteerde. Dan is het zaak training zo aan te passen dat de spieren van het bovenbeen toch sterker worden, terwijl de knie zich gedeisd houdt. Daarnaast wordt zorgvuldig gekeken of de stand van het been zo beinvloed kan worden dat het deel van het kraakbeen dat versleten is minder wordt belast. Het doel hiervan is uiteraard dat de prikkeling van de knie af neemt. Als derde kan het milieu in de knie worden aangepakt. Bij slijtage is er sprake van verminderd kraakbeen, kwalitatief wat minder goed bot, minder goede smering en ontsteking van de knie. Ook al is het heel moeilijk kraakbeen terug te toveren, de ontsteking van de knie is te remmen en de verminderde smering is te verbeteren. Dit kan worden bereikt door medicatie en verschillende soorten (innovatieve) injecties.

Er is veel te winnen met de niet-operatieve mogelijkheden voor een (deels) versleten knie. Mocht u ondanks alles toch teveel last blijven houden van uw knie dan bestaan er gelukkig nog de wel-operatieve mogelijkheden zoals een kijkoperatie, een standscorrectie van het been of een knie vervangende operatie. Kortom, er zijn opties genoeg om uw klachten te verminderen. Een te snelle knieval voor een versleten gewricht is echt niet nodig.

Deel deze pagina