Gezonde tanden voorkomen blessures?

Blessures door verstandskiezen

Een online fitness programma starten zonder de juiste voorbereiding was natuurlijk gedoemd te mislukken. Het lag niet aan personal trainer Vince, die zijn best deed me aan wat extra spieren te helpen. Al die diamond push-ups, dynamic lunges en chrystal crunches waren bedoeld om alvast een voorproefje te nemen op de komende zomer. Met strakke sixpack paradeert het toch anders over het strand dan met een bolronde witte walvis. Toch voelde ik bij push-ups steeds vaker een pijntje aan de buitenzijde van mijn pols en dat bleek een peesoverbelasting. Ook mijn achillespezen protesteerden en schreeuwden om wat TLC. Hier was iets niet in de haak. Tijdens een serie pike push ups, met weer pijn in mijn pols, flitste ineens een artikel uit Voetbal International door me heen. Die blessures, dat zouden bést wel eens mijn verstandskiezen kunnen zijn.

Gezonde tanden voorkomen blessures?

Dat lijkt bezopen, maar rond 2010 was er een periode dat veel voetballers preventief hun verstandskiezen lieten trekken om blessures te voorkomen of een langdurig slepende blessure te verhelpen. Bij Arsenal liep in 2009 naar verluid de helft van de spelers zónder op het trainingsveld rond. Een van degenen die hoog opgaf over een relatie tussen verstandskiezen en blessures was de Duitse voetbalarts Trozolek. Hij meende dat de meeste spier- en peesproblemen voortkwamen uit het gebit. Moest ik me op hem richten om pijnvrij m’n fitnessprogramma te kunnen afwerken?

Ondanks de nodige verhalen en anekdotes blijft het wetenschappelijk erg stil rondom dit onderwerp. Tot op heden is er nog nooit één goede studie verschenen, die een verband tussen het preventief verwijderen van verstandskiezen en blessures aantoonde. Het is dus nogal wat om kiezen te verwijderen als er helemaal geen centje gebitsklachten te bespeuren zijn. Toch is aandacht voor een gezond gebit ook in de topsport essentieel.

Bij NOC*NSF adviseren we al jaren de tanden en kiezen van sporters te laten checken in aanloop naar grote toernooien. Niet om deze daarna zonder klachten eens lekker te verwijderen, maar om beginnende problemen op te lossen lang voordat er een belangrijk toernooi van start gaat. Met een hand op je kies en een theedoek om je hoofd een Olympische finale starten leidt zelden tot grootse prestaties.

En mijn eigen ‘grootse’ fitnessprestaties? Na een paar dagen rust verdwenen mijn peesklachten als sneeuw voor de zon, bleek mijn gebit volgens de tandarts brandschoon en was er gelukkig geen enkele reden om aan mijn verstandskiezen te sleutelen. Weer aan de slag met Vince dus. Niet kniezen maar kiezen.

Deel deze pagina