Interview met de Gooi- en Eemlander

In de oksel van de A1 en de afrit Naarden ligt de focuskliniek Bewegingszorg van Bergman Clinics. Hier werkt Maarten Moen. Parttime, want de sportarts werkt ook bij de medische staf van NOC*NSF op Papendal. „Ik vind het leuk om te adviseren over langdurig bewegen en niet-operatief te behandelen bij overbelasting- en gewrichtsklachten”, legt Moen (38) uit in een behandelkamer. „Mensen weten vaak niet hoeveel voordeel daar nog te behalen is.” Moen doet veel onderzoek en publiceert regelmatig over de nieuwste niet-operatieve behandelmethoden bij onder andere (knie)slijtage. Deze maand publiceert hij met collega’s in het British Journal of Sports Medicine een literatuuroverzicht van de laatste stand van zaken rond innovatieve stamceltherapie bij artrose. Mogelijk dat daarmee in de toekomst voor het eerst de oorzaak aan te pakken is: versleten kraakbeen verbeteren. „Het bewijs is nog flinterdun”, waarschuwt hij vooralsnog. „Er is veel nieuw onderzoek gedaan; ik ben benieuwd naar de resultaten en publicaties.”

Half miljoen kampt met knieslijtage

Ondertussen kampen in Nederland nu meer dan een half miljoen mensen met knieslijtage. Eerste station bij klachten is de huisarts. Moen, man van feiten, pakt er enquêteresultaten bij: „Het advies dat huisartsen bij knieslijtage geven, is vaak eenzijdig. Spieren trainen wordt bijvoorbeeld maar in vier procent van de gevallen genoemd. Terwijl daarmee gemiddeld vijftien procent verbetering voor patiënten te behalen valt.”

Ontstekingen

„Niet-operatieve behandelmethoden moeten beter op de kaart”, is zijn boodschap aan zowel patiënten als huisartsen en orthopeden. Kortweg zijn er twee manieren om klachten door bot- en kraakbeenslijtage en de pijn door ontstekingen te verlichten: de omstandigheden in en rondom de knie verbeteren.

Dat kan door oefentherapie om de knie sterker te maken, fitter worden, afvallen voor minder belasting, een brace of zool voor een andere belasting, pijnstilling, supplementen en injecties. Moen publiceerde recent in verschillende tijdschriften over injecties met eigen bloed, ACP-injecties genoemd. Een relatief nieuwe behandelmethode die Bergman Clinics sinds drie jaar aanbiedt, naast injecties met hyaluronzuur of met corticosteroïden.

Eigen bloed wordt afgenomen en gecentrifugeerd tot bloedplaatjesrijk plasma, en daarna in het gewricht gespoten. Zo’n ’plasmaprik’ verbetert geleidelijk de smering in de knie en remt de ontsteking, waardoor klachten afnemen. „Gemiddeld ervaren zeven op de tien mensen na twee injecties een verbetering die ongeveer zes tot twaalf maanden aanhoudt”, citeert Moen uit onderzoek. In Naarden is deze prik, die tussen de twee- en driehonderd euro kost, al honderden keren gezet. „Maar hij zit niet in de basisverzekering”, waarschuwt Moen, die benadrukt dat een combinatie van niet-operatieve behandelingen de klachten aanzienlijk kan verminderen. „Hoewel dat altijd tijdelijk is. Versleten kraakbeen is (nog) niet te repareren en gaat met de jaren toch achteruit. Maar je kunt er geregeld een operatie nog een poos mee uitstellen. Ook goed om te weten voor mensen die vanwege een andere aandoening niet makkelijk geopereerd kunnen worden.”

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …een eigen bloedinjectie leidt tot de meeste afname van pijn bij knieartrose?

    Hoogstwaarschijnlijk zorgt afname van ontsteking, door de eigen bloedinjecties binnen het kniegewricht, voor verbetering van de klachten.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen