Hardloopblessure als team oplossen

Hardlopen is een van de meest populaire sporten in Nederland. Het is voor veel mensen een makkelijk te beoefenen sport. Je komt thuis, wilt na een drukke dag even sporten, trekt je schoenen en loopkleren aan en weg ben je. Hopen alleen dat je niet naar huis terugkeert met een blessure. Want ook dit is een realiteit van het hardlopen. Helemaal als het lopen qua belasting snel wordt opgebouwd, kunnen er klachten ontstaan van met name van de heupen, rug, onderbenen en voeten.

Hardloopblessure als team oplossen

De vraag is altijd, hoe kom je nou van die vervelende blessure af? Vaak is even een paar dagen rustig aan doen al genoeg, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een beetje afhankelijk van welke blessure je hebt opgelopen bestaat er een heel scala aan behandelmogelijkheden die een (sport)fysiotherapeut, huisarts, sportarts of andere behandelaar je aan kan reiken. Deze kunnen bestaan uit oefentherapie, massages, ontstekingsremmers, apparaten die weefsel stimuleren, supplementen, verschillende vormen van injecties die je weefsel sterker maken en braces. Hiernaast is aanpassen van het looppatroon een hele belangrijke factor om een blessure te laten verdwijnen, maar ook om deze niet meer terug te gaan krijgen. En laat nou net hierop in de spreekkamer vaak niet of niet voldoende worden gefocust.

Enkele weken geleden verscheen er een artikel van een Engelse / Australische onderzoeksgroep in de British Journal of Sports Medicine, dat biomechanische factoren onderzocht die te maken hadden met het ontstaan van hardloopblessures. Nadat deze factoren duidelijk waren gaven ze gericht adviezen over hoe je het lopen aan kunt passen bij verschillende soorten blessures. Dit advies kwam uiteindelijk van een panel aan artsen, fysiotherapeuten en loopcoaches, een multidisciplinair team. Zo werd voor achillespeesklachten op basis van optimale biomechanica geadviseerd de stapfrequentie te verhogen en meer op de achtervoet in plaats van op de voorvoet te landen om de belasting voor de achillespees te verlagen. Bij een voorste compartimentssyndroom (hoge druk in de spieren aan de voorbuitenzijde van het onderbeen) was het advies juist meer op de midden- of voorvoet te landen en bij het neerkomen van de voet met een minder gebogen enkel te landen.

Een blessure is dus niet alleen in de spreekkamer op te lossen, maar ook al hardlopend waarbij de therapeut, hardloper en looptrainer gemeenschappelijk optreden om lekker hardlopen weer mogelijk te maken. Zo wordt ook rennen in je eentje toch een echte teamprestatie.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …meniscusschade bij knieslijtage vaak leidt tot meer pijn, maar een MRI zelden het beleid verandert?

    Meniscusschade door knieslijtage leidt tot meer pijn en verslechtering, maar het in beeld brengen van de meniscus met een MRI verandert het beleid zelden.

  • …cholesterolremmers peesklachten negatief kunnen beïnvloeden?

    Peesklachten komen bij gebruikers van cholesterolremmers (statines) vaker voor dan als deze niet worden gebruikt. Op weefselniveau beïnvloeden de cholesterolremmers de pees negatief.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief