Helpen voedingssupplementen bij peesklachten?

Over het effect van supplementen op pezen

Af en toe loop ik bij Holland & Barrett naar binnen (of online bij Body & Fit) om eens te kijken welke nieuwe mineralen en vitamines er in de spotlights staan. Uit interesse maar ook om van te leren. Dagelijks spreek ik op de poli mensen, die me vragen of ze nou de groenlipmossel of papaine moeten nemen bij hun lichamelijke klachten. Ik hoor geregeld nieuwe producten langskomen waar soms mijn wenkbrauwen lichtjes van omhoog kruipen. Dan dus naar de drogist om persoonlijk polshoogte te nemen. Handen op de rug en neuzen maar. Afgelopen week zag ik diverse supplementen, waarvan het etiquette schreeuwde dat ze peesweefsel konden ondersteunen en weer beter konden maken. Ik dacht aan al die mensen met langdurige achillespees-, schouderpees- en hielspoorklachten en hoopte voor hen dat ook maar enkele van de claims echt waar zouden zijn. Niks geen fake news. De boeken dus in om dit na te kijken.

Helpen voedingssupplementen bij peesklachten?

Kortgeleden werd er in het internationale tijdschrift Muscles Ligaments and Tendons een artikel gepubliceerd dat een overzicht gaf van het effect van supplementen op pezen. De meeste studies werden uitgevoerd bij dieren en slechts enkelen richtten zich ook op mensen. Hoewel de kwaliteit van de gebruikte studies laag was, was de conclusie dat er enkele supplementen werden gevonden, die daadwerkelijk invloed hadden op peesweefsel: curcumine, glucosamine / chondroitine, L-arginine en vitamine C. Het effect zat em danwel in het remmen van irritatie rond een aangedane pees of in de opbouw van peesweefsel.

Hoewel het bewijs uit de studies niet sterk was, staan supplementen normaal gesproken bekend om het beperkt optreden van bijwerkingen. Is het daarom nou slim om bij sluimerende peesklachten, wanneer iemand echt last heeft of zelfs om nieuwe klachten te voorkomen een bezoekje aan een drogist te brengen? Ik zou denken van wel. Weefsel van pezen staat bekend als bijzonder dwars en lastig te beïnvloeden. Als er dan een mogelijkheid bestaat de aangedane pees een zetje in de goede richting te geven, aangrijpen die kans.

Toch is het altijd goed uw arts een bezoek te brengen en te vragen of de supplementen ook voor u geschikt zijn. Dan bij duimen omhoog op weg naar huis even een omweg om de dichtstbijzijnde Holland & Barrett binnen te stappen (of online bij Body & Fit). Met een pilletje je hardnekkige peesklachten te lijf. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Ikzelf houd de werkbezoekjes aan de drogist er mooi in. Bijscholen in een winkelcentrum. Dat had ik in de collegezaal nou nooit gedacht.

Deel deze pagina