Het “afscheid” van Peter Vergouwen

Topsportarts pur sang

Driftig stormt hij naar voren. Met vinnige pas en stoelen aan de kant duwend, loopt hij naar de microfoon. Wat denkt-ie wel? Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, zegt net doodleuk op het jaarlijkse congres van de Vereniging van Sportgeneeskunde dat er in Nederland geen topsportartsen bestaan. Dit kan Peter Vergouwen, topsportarts in hart en nieren, niet zomaar laten gebeuren. In het met sportartsen en fysiotherapeuten volgepakte congrescentrum spreekt hij Maurits in geuren en kleuren toe. Al decennia werkt hij gepassioneerd als arts in de topsport. En hij doet meer dan dat.

Peter Vergouwen, topsportarts in hart en nieren

Geroezemoes

Deze anekdote uit 2010 passeerde vorige week opnieuw de revue. Nederlands meest bekende en gerenommeerde topsportarts hield een bloemlezing uit eigen werk tijdens zijn afscheidsrede. Want hoe onwaarschijnlijk ook, na jaren van geruchten in de wandelgangen was het moment daar. Peter zou stoppen met werken. Een delegatie ex-topsporters, ooit door hem behandeld, was aanwezig. Gouden atlete Ellen van Langen, judoka Edith Bos met een wonderschone speech, Wimbledonkampioen Richard Krajicek, topamazone Anky van Grunsven en ga zo maar door. De zaal bruiste van gezellig geroezemoes en klinkende glazen.

Korea

Ondertussen in Korea, bij de Winterspelen, zetten schaatsers de laatste puntjes op de i voor een topprestatie aldaar. Een aantal van hen is ook ooit in de Gelderse Vallei, het ziekenhuis waar Peter Vergouwen al jaren werkt, langs geweest. Hoe anders was hun carrière verlopen als Peter niet doortastend op zoek was gegaan naar waar het nou écht mis ging met de topsporter. Sven Kramer weet daar alles van.

Toch geen afscheid

Terug naar het afscheidspraatje. Peter schraapte zijn keel en zette een slotakkoord in. Het hoge woord viel. Hij bleef nog wel een beetje werken, maar dan alleen nog wat bijspringen en advies geven aan een stelletje wereld- en olympisch kampioenen. Dat kan en mag alleen een gelouterd topsportarts als Peter zo zeggen. We gaan hem dus zeker nog zien. Ook in de masterclass voor topsportartsen van NOC*NSF blijft hij actief door collega’s te helpen en te inspireren met zijn gigantische ervaring en kennis. Het niveau kan nog hoger, ook al is er de afgelopen 8 jaar al veel verbeterd.

Maurits Hendriks kon niet anders dan zo’n man ter plekke te belonen met het gloednieuwe predicaat High Performance Partner van NOC*NSF. Zo werd dé topsportarts eindelijk eens zelf op het podium gehesen.

Deel deze pagina