Hielpijn is geen hielspoor

Het Wilde Westen is voorbij

Je paard de sporen geven was een bekende term in het Wilde Westen. Wellicht dat de term hielspoor z’n naam aan deze bezigheid te danken heeft. Hielspoor is een van de meest cowboyachtige diagnosen bij klachten van de voet. Waarom? Omdat een hielspoor vrijwel niets te maken heeft met hielklachten. Toch zijn vele mensen in Nederland overtuigd dat ze een hielspoor hebben en dat deze hun hielklachten veroorzaakt.

Hielpijn is een veel voorkomende, vaak langdurige klacht die mensen van alle leeftijden kan treffen. Vrijwel nooit is een eventueel aanwezige hielspoor bijdragend aan het probleem. Een recent onderzoek dat werd verricht in een universiteitsziekenhuis in Zwitserland liet zien dat bij gezonde volwassenen zonder last in meer dan twintig procent van de voeten een hielspoor te vinden is op een MRI-scan. Deze mensen werden twee jaar gevolgd om te kijken of ze klachten van de hiel zouden ontwikkelen en dat bleek zelden het geval. Om dan tegen alle mensen zonder klachten met hielspoor op een MRI of foto ’je hebt hielspoor’ te zeggen lijkt wat ver gaan. En van de mensen met klachten van de hiel hebben er ook veel helemaal geen hielspoor op een röntgenfoto. Het lijkt er veel meer op dat door trekkrachten van voetspieren aan het bot wat extra bot kan worden gevormd, wat dan hielspoor wordt genoemd. Kortom, de spoor is er soms wel, maar speelt nog geen bijrolletje.

De tijd dat hielspoor een modieuze diagnose was, lijkt daarmee achter de rug. Maar wat hebben mensen met hielpijnklachten dan wel als een hielspoor er veel minder toe lijkt te doen dan we eerder dachten? Er zijn wel 35 redenen voor de oorzaak van hielpijn te noemen, variërend van peesplaatirritatie onder de voet, vetkamerschade (niet goed werkende schokdempers onder de voet) tot hielpijn door beklemde zenuwtjes. Juist omdat er zoveel mogelijke diagnosen zijn voor hielpijn, is bij langer duren van een klacht kennis nodig om de achilleshiel van de klacht aan te kunnen wijzen. Deze kennis is over het algemeen aanwezig bij gespecialiseerde radiologen, podologen, (orthopedisch) chirurgen en sportartsen. Sinds kort bestaat er een initiatief dat het www.hielpijncentrum.nl heet. Hierin zijn de bovenstaande specialismen verenigd om met hun kennis in te kunnen schatten welk probleem er precies speelt met een voet. En als dat eenmaal bekend is, wordt er een behandelplan aangereikt. De tijd dat vrijwel alle klachten van hielpijn hielspoor werden genoemd lijkt achter ons te liggen.

De dagen van het Wilde Westen zijn definitief voorbij.

Deel deze pagina