Het heetst van de strijd
Bij vele evenementen variërend van de Nijmeegse Vierdaagse tot professionele tennistoernooien in Qatar en Dubai en recent de WK voetbal in Brazilië wordt rekening gehouden met de hitte. Dit gebeurt niet zonder reden. Om te kunnen presteren in hete omstandigheden en om uberhaupt inspanning vol te kunnen houden worden vele truuks uit de hoge hoed getoverd.
Ten eerste is wennen aan warmte erg belangrijk . Bij grotere toernooien reizen sporters vaak al dagen / weken van tevoren af naar de plaats van bestemming om aan de locale omstandigheden aan te passen. Het zwaarst is een combinatie van forse warme en hoge luchtvochtigheid. Onderdeel van de aanpassing is het langzaam opvoeren van de belasting waarbij het lichaam oa meer circulerend bloed aanmaakt en de zweetproductie optimaliseert. Daarnaast heb ik bij meerdere toernooien in de hitte allerlei maatregelen voorbij zien komen; ijszakken in de nek, ondergedompeld worden in kliko's gevuld met ijs (bekend van de documentaire Goud! over de Nederlandse hockeydames), ijsslushies eten voor een training wedstrijd, veel drinken, het dragen van koelvesten voor de inspanning en tijdens rust momenten in de wedstrijd zelf.
Ondanks al deze maatregelen zijn er nog steeds sporters waarbij de warmte naar het hoofd stijgt en die daardoor minder presteren of zelfs in een wedstrijd moeten opgeven. Een van de bekendste voorbeelden van jaren terug is van een Gabrielle Anderson-Schiess tijdens de marathon van de Olympische Spelen van Los Angelos 1984. Zij legde de laaste meters van haar race zwalkend af in het stadion, vol in beeld van vele camera's, gekookt door de hitte. Maar ook recente voorbeelden zijn voorhanden, bijvoorbeeld tijdens de Australian Open van tennis afgelopen jaar, waarbij meerdere spelers het bij temperature van boven de 40 graden op de baan erg moeilijk hadden en de Canadese speler Dancevic flauw viel.
Omdat er ondanks vele maatregelen toch problemen blijven optreden met hitte wordt er veelvuldig geëxperimenteerd met nieuwe tips & tricks en testen om te beoordelen of iemand presteren in de hitte wel aankan. Zou een coach iemand die slecht tegen de hitte kan niet moeten thuis laten als de omstandheden erg zwaar zijn? Of misschien een sporter eerder af moeten laten reizen om langer te kunnen acclimatiseren? Een recente studie die onze groep uitvoerde met koelvesten tijdens de inspanning, al seen van de mogelijke nieuwe tricks, liet geen effect zien op het kunnen volhouden van inspanning. Zo blijft er toch nog ruimte over voor nieuwe efficiënte manieren om de nadelige effecten van warmte buiten de deur te houden.
Toch zijn sporters die het best zijn voorbereid op warme omstandigheden het meest kansrijk om in ieder geval niet te verliezen door warmte issues. In augustus gaan de Jeugd Olympische Spelen plaats vinden in t snikhete Nanjing (China). Als onderdeel van de medische staf en teamarts van de Nederlandse ploeg hebben we extra gehamerd op het voorbereiden op de hitte en luchtvochtigheid aldaar. Dit werd gedaan door voorlichting te geven en door in een klimaatkamer de Chinese omstandigheden alvast te ervaren. Nu hopen dat de prestaties top zijn en zo min mogelijk lijden onder hoge temperaturen. Dat de stoom maar van de sport en niet teveel van de sporters mag afspatten!