Kampioen verspringen

Het effect van een onderbeensprothese op verspringen

Ronald Hertog, deelnemer aan onder meer de Paralympische Spelen van Londen, won vorig jaar als eerste Nederlandse Paralympiër ooit de Nationale Titel bij de niet-gehandicapte sporters. Hij deed dit door een afstand van maar liefst 7 meter en 47 centimeter te springen. Zijn grootste concurrent Ignisious Gaisah, in 2013 nog tweede bij het verspringen op de WK, sprong uiteindelijk 3 centimeter minder ver, al was hij niet topfit.

Ronald Hertog in actie in het Olympisch Stadion

Geïnvesteerd

Wat lag er aan deze overwinning van Hertog ten grondslag? Ten eerste heel hard, heel professioneel en dagelijks trainen op Topsport trainingscentrum Papendal onder leiding van coach Guido Bonsen. Om überhaupt al kans te mogen maken op de titel heeft hij vele jaren ontzettend hard geïnvesteerd in trainen, trainen en nog eens trainen. Toch klonken er na afloop van het NK morrende geluiden over een oneerlijke strijd. Sommigen vroegen zich af of de prothese waarmee wordt afgezet een voordeel zou bieden door een veerwerking.

Een aantal jaar geleden werden er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar het effect van een onderbeensprothese op verspringen. Er werd door Nolan en zijn collega's bij Paralympische finalisten gekeken naar verschillen tussen de afzet met het prothese been en het gezonde been.

Analyse

Bij analyse was ten eerste duidelijk dat de aanloop van springers met een prothese asymmetrisch was, wat nadelig zou kunnen zijn. Opvallend was verder dat het verlies aan voorwaartse snelheid na de afzet met het prothese been minder was dan wanneer het gezonde been werd gebruikt. Ook werd er gevonden dat er gemiddeld duidelijk verder werd gesprongen bij een afzet met het prothese been. Deze bevindingen waren echter niet significant en daarmee niet zeker.

Ondanks de studies die onder andere Nolan uitvoerde is, er gewoon weg te weinig data om harde conclusies te kunnen trekken over een eventueel voordeel van springen met een prothese. Hoe dan ook is de prestatie van Ronald Hertog geweldig en is kritiek hierop in feite alleen maar een compliment. Zelf gaf hij al aan graag mee te willen werken aan studies die het effect van een prothese op verspringen verder willen onderzoeken. Tot die tijd en ook daarna mogen we alleen maar een diepe buiging maken voor een groots kampioen. Of we daarbij elegant met ons voorkeursbeen of het andere lichtjes inveren mogen we gelukkig helemaal zelf weten.

Deel deze pagina