Het effect van een onderbeensprothese op verspringen

Ronald Hertog, deelnemer aan onder meer de Paralympische Spelen van Londen, won vorig jaar als eerste Nederlandse Paralympiër ooit de Nationale Titel bij de niet-gehandicapte sporters. Hij deed dit door een afstand van maar liefst 7 meter en 47 centimeter te springen. Zijn grootste concurrent Ignisious Gaisah, in 2013 nog tweede bij het verspringen op de WK, sprong uiteindelijk 3 centimeter minder ver, al was hij niet topfit.

Ronald Hertog in actie in het Olympisch Stadion

Geïnvesteerd

Wat lag er aan deze overwinning van Hertog ten grondslag? Ten eerste heel hard, heel professioneel en dagelijks trainen op Topsport trainingscentrum Papendal onder leiding van coach Guido Bonsen. Om überhaupt al kans te mogen maken op de titel heeft hij vele jaren ontzettend hard geïnvesteerd in trainen, trainen en nog eens trainen. Toch klonken er na afloop van het NK morrende geluiden over een oneerlijke strijd. Sommigen vroegen zich af of de prothese waarmee wordt afgezet een voordeel zou bieden door een veerwerking.

Een aantal jaar geleden werden er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar het effect van een onderbeensprothese op verspringen. Er werd door Nolan en zijn collega's bij Paralympische finalisten gekeken naar verschillen tussen de afzet met het prothese been en het gezonde been.

Analyse

Bij analyse was ten eerste duidelijk dat de aanloop van springers met een prothese asymmetrisch was, wat nadelig zou kunnen zijn. Opvallend was verder dat het verlies aan voorwaartse snelheid na de afzet met het prothese been minder was dan wanneer het gezonde been werd gebruikt. Ook werd er gevonden dat er gemiddeld duidelijk verder werd gesprongen bij een afzet met het prothese been. Deze bevindingen waren echter niet significant en daarmee niet zeker.

Ondanks de studies die onder andere Nolan uitvoerde is, er gewoon weg te weinig data om harde conclusies te kunnen trekken over een eventueel voordeel van springen met een prothese. Hoe dan ook is de prestatie van Ronald Hertog geweldig en is kritiek hierop in feite alleen maar een compliment. Zelf gaf hij al aan graag mee te willen werken aan studies die het effect van een prothese op verspringen verder willen onderzoeken. Tot die tijd en ook daarna mogen we alleen maar een diepe buiging maken voor een groots kampioen. Of we daarbij elegant met ons voorkeursbeen of het andere lichtjes inveren mogen we gelukkig helemaal zelf weten.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

  • …cholesterolremmers peesklachten negatief kunnen beïnvloeden?

    Peesklachten komen bij gebruikers van cholesterolremmers (statines) vaker voor dan als deze niet worden gebruikt. Op weefselniveau beïnvloeden de cholesterolremmers de pees negatief.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen