Interview in De Nederlandse Golfkrant (juni 2020)

Klik hier voor het originele artikel
Artrose (osteoartritis) is een ziekte die, afgezien van uitzonderingen, vooral vanaf het 40e levensjaar de kop opsteekt en, helaas ook bij golfers, veel ongemak kan veroorzaken.

Wat is knie artrose?

Om te beginnen, wat is artrose nou eigenlijk precies en hoe krijg je het? Dr. Maarten Moen (drie dagen in de week werkzaam als topsportarts bij het NOC*NSF en daarnaast ook twee dagen per week werkzaam bij de Bergman Kliniek in Naarden) geeft in het kort tekst en uitleg over oorzaak en (nieuwe) behandelingen.

“Bij artrose wordt de kwaliteit van het gewricht langzaam minder. Een belangrijk gevolg van het verminderen van kraakbeen is dat er ontsteking optreedt van het slijmvlies en kapsel van het gewricht en dit leidt tot pijn. Je kunt artrose krijgen door een erfelijke aanleg, maar de meeste oorzaken zijn extern, zoals bijvoorbeeld, zware belasting van de gewrichten als gevolg van overgewicht, te zware werkbelasting, te fanatiek sporten, of aangeboren afwijkingen aan gewrichten of heupen.”

Knie artrose, wat nu?

Voorkomen van knie artrose

Als je niet erfelijk belast bent met artrose, dan kan een gezonde en preventieve levensstijl er toe bijdragen dat je het ook niet snel krijgt. Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen. Hierbij speelt o.a. een goede golftechniek een belangrijke rol.

“Het is heel simpel, als je knie een maximale belasting van 80% aan kan, dan moet je je lichaam niet voor 90% of meer belasten, maar beperken tot 70/75%, dan ontstaat er geen ontstekingsreactie en daarmee pijn.”

Behandelingen van knie artrose

Heb je dan helaas toch (knie) artrose, dan zijn er, naast pijnstillers voor acute pijnbehandeling, gelukkig nog een aantal behandelmethoden, die verlichting voor de langere termijn geven. Veelal is het doel hierbij de ontstekingsreactie van het kniegewricht te onderdrukken. Een selectie:

  1. De meest bekende is de corticosteroïden injectie. Helaas wijst de praktijk uit dat deze injectie in slechts 40% van de gevallen aanslaat met een werkzame duur van maar 4-6 weken. Vanwege de neveneffecten op het lichaam is het niet raadzaam deze methode te vaak te gebruiken;
  2. De laatste jaren worden er goede resultaten geboekt met de ACP injectie. Uit het eigen bloed worden plasma en bloedplaatjes geconcentreerd, dat vervolgens in het kniegewricht wordt gespoten. Hierbij worden ontstekingen geremd en ontstaat een betere smering van de knie . Deze behandeling slaat in 70% van de gevallen na twee injecties aan, met een werking van 6-12 maanden waarna de behandeling kan worden herhaald.
  3. Daarnaast de APS injectie (Autologous Protein Solution), de gloednieuwe ontwikkeling op behandelgebied. Bij deze therapie worden uit het eigen bloed ontstekingremmende stofjes uit witte bloedlichaampjes geconcentreerd. Vergeleken met een ACP injectie heeft een APS injectie een nog sterkere ontstekingsremmende werking op het kniegewricht. Deze injectie slaat in meer dan 70% van de gevallen aan, met een duurzame werking van 1-1,5 jaar, waarna de injectie kan worden herhaald. Helaas wordt deze therapie, net als de ACP injectie, in de meeste gevallen nog niet door de verzekeringen vergoed.
  4. Voor de toekomst wordt op dit moment (in het buitenland) veel onderzoek gedaan naar behandelingen met stamcellen, waar veel van wordt verwacht. Waarschijnlijk hebben stamcellen nog meer ontstekingsremmende werking dan de ACP en APS injectie. In Nederland mogen stamcellen op dit moment nog niet voor deze toepassing gebruikt worden, maar de ontwikkelingen in het buitenland worden door dr Moen met grote interesse gevolgd.

Samenvattend

Kort resumerend: een gezonde levensstijl werkt (in de meeste gevallen) preventief om (knie)artrose te voorkomen, en is ook goed voor de rest van het lichaam. Heb je als actieve golfer dan toch (knie)artrose, dan zijn er gelukkig heel wat mogelijkheden voor behandeling, waarbij de APS injectie een interessante nieuwkomer is.

Om tot slot nog maar een fabeltje te ontkrachten; verdwenen kraakbeen komt nooit meer terug. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van medicijnen, voedingssupplementen en andere therapieën die dat beweren, heeft dat tot nu toe niet overtuigend kunnen bevestigen. “Sterker nog, wie dat voor elkaar krijgt, die komt wat mij betreft direct in aanmerking voor de Nobelprijs voor de Geneeskunde!”

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …cholesterolremmers peesklachten negatief kunnen beïnvloeden?

    Peesklachten komen bij gebruikers van cholesterolremmers (statines) vaker voor dan als deze niet worden gebruikt. Op weefselniveau beïnvloeden de cholesterolremmers de pees negatief.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen