Behandeling van knieslijtage

Wat kan de sport- en bewegingsarts voor u betekenen?

In 2011 werd in het Nationaal Kompas Volksgezondheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu beschreven dat er 549.000 mensen bij de huisarts bekend waren met knieartrose. Hiervan werden 53.000 patiënten in 2011 gediagnosticeerd. De prevalentie voor mannen was in 2011 27.6/1000 mensen en voor vrouwen 43.6/1000. Met het toenemen van de leeftijd neemt ook de prevalentie toe. Zo zijn meer dan 500/1000 van de vrouwen ouder dan 85 jaar bij de huisarts bekend met artrose. Gezien de vergrijzing van de bevolking is te verwachten dat het aantal mensen met knieartrose alleen maar zal toenemen.

Knieslijtage

Patiënten noemen vaak de volgende klachten: pijn in de knie (vaak belastingsafhankelijk), een dikke knie, een stijve knie en ten gevolge van de pijn functievermindering, die zich bijvoorbeeld uit door minder gemakkelijk kunnen lopen.

Artikel in het tijdschrift "Sport & Geneeskunde"

Het artikel in "Sport & Geneeskunde" geeft door middel van een narrative review een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor de niet-operatieve behandeling van knieartrose. Bestaande Nederlandse richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Nederlandse Orthopaedische Vereniging zijn ofwel verouderd of lijken onvoldoende te worden geïmplementeerd.

Er lijkt daarmee behoefte te zijn de bestaande richtlijnen te herzien. Aan ervaren orthopedisch chirurgen op het gebied van knieartrose werd gevraagd welke behandelopties het meest werden toegepast in de praktijk en welke nieuwe behandelopties het meest veelbelovend leken. Daarnaast werd op Pubmed gezocht op de zoektermen “knee osteoarthritis AND treatment”. De volgende niet-operatieve interventies bleken effectief om klachten van knieartrose te verminderen: oefentherapie, gewrichtsreductie, non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID) (oraal of als crème), glucosamine/chondroïtine suppletie, injecties met corticosteroïden (kortetermijneffect) en plaatjes-rijke plasma injecties. Over het effect van hyaluronzuur injecties bestaat enige twijfel. Te overwegen valt de been-as te corrigeren met een valgiserende kniebrace of zooltje.

Lees het volledige artikel

Klik op de onderstaande knop en lees het volledige artikel in het tijdschrift "Sport & Geneeskunde".

Lees het artikel

Deel deze pagina