Kraakbeenschade in een knie normaal?

De telefoon gaat. Een bezorgde huisarts. Wat ik zou adviseren aan een 54-jarige sportieve man, met op de MRI van zijn knie een graad 3 retropatellaire chondropathie (dunner kraakbeen achter de knieschijf) én een meniscusscheur aan de buitenzijde. Want ja, zo’n MRI kon niets goeds betekenen.

Kraakbeenschade in een knie normaal?

Moet de man stoppen met sporten om de klacht niet erger te maken? Een kijkoperatie om de knie wat op te schonen? De huisarts stond te trappelen om advies. Toch kon ik haar dit maar moeilijk geven. Was dat omdat ik een offday had en geen zin had in wéér een telefoontje? Of vond ik deze huisarts altijd al een lastig mens en dacht ik: NU EVEN NIET!?

Behandel de patiënt en niet de foto

Nee en nee. Waar het me om ging, was dat deze MRI-bevindingen me op zich weinig zeiden. Jarenlang heb ik van sportgeneeskunde- en orthopedie-opleiders de gevleugelde uitspraak: 'Behandel de patiënt en niet de foto' gehoord. En die is goed blijven hangen.

Tijdens het telefoontje met de huisarts borrelde daarnaast ook de prachtige studie, die kortgeleden in British Journal of Sports Medicine verscheen, bij me op. Deze studie liet door middel van een literatuuroverzicht zien hoe knieën er op een MRI uitzagen bij mensen zonder klachten én zonder knietrauma in de voorgeschiedenis. Er werden tientallen studies gevonden uit de hele wereld. In elk van de studies werden vier categorieën beschreven: kraakbeenschade, meniscusscheuren, vocht in het bot en osteophyten (aangegroeide botpuntjes).

Uiteindelijk werden de bevindingen beschreven voor twee groepen, personen onder en boven de 40 jaar. ‘Afwijkingen' op een MRI bij mensen zonder klachten bleken schering en inslag, zeker bij de groep die ouder was dan 40 jaar. Zo was bij maar liefst de helft van alle klachtenvrije mensen van 50 jaar kraakbeenschade te vinden.

Anamnese en lichamelijk onderzoek zijn cruciaal

Ik vraag de huisarts de knie van de middelbare sporter opnieuw goed te onderzoeken, om te zien of de klachten echt wel overeenkwamen met de MRI. Dat hoeft dus helemaal niet en dit maakt het er voor de praktijk helaas niet makkelijker op. Het blijkt maar weer dat anamnese en lichamelijk onderzoek in de gezondheidszorg van cruciaal belang zijn. Wat je met beeldvorming vindt, moet toch écht passen bij het klinisch onderzoek.

Tijd om het tegeltje in mijn spreekkamer met 'Behandel de patiënt en niet de foto’ weer eens liefdevol af te stoffen. En om meteen maar een nieuw tegeltje met 'Gebruik een MRI alleen met kennis van de knie’ ernaast te hangen.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • ...botox het ontstekingsproces dat gepaard gaat met knieslijtage kan remmen?

    Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen