Krachttraining tegen heupbreuk

In Europa gebeurt het rond de 600.000 keer per jaar. Als senior loopt u wat rond, thuis of tijdens een gezellig uitje, er wordt even niet opgelet en u valt. Pats, heup gebroken. Bijzonder slecht nieuws, want ongeveer 1 op de 4 65+ ers overleven het jaar na de val niet.

Operatie van een heupbreuk

In 2015 werd deze schokkende conclusie door Spaanse onderzoekers getrokken in de Archives of Physical Medicine and Rehabilitation na het bestuderen van de gegevens van 281 mensen met een gebroken heup die daarvoor werden geopereerd. Wellicht is het zo dat een operatie en de lange revalidatie mensen zo verzwakt dat ze meer kans hebben te overlijden. Even omdenken voor 't positieve gevoel: 75% van de mensen overleeft de operatie en de breuk dus "gewoon". De hamvraag is nu, wie zijn nou de mensen die 't niet overleven?

Operatie van een heupbreuk

Wie overleeft de operatie niet?

Uit meerdere studies uit verschillende landen blijkt dat als u man bent, voor de breuk minder gezond bent, een hogere leeftijd heeft en minder fysiek actief bent, de kans groter is dat u de heupbreuk niet overleeft. De Spaanse studie voegt daar nog aan toe dat na de breuk revalideren in een andere omgeving dan thuis of bij familie de kans op overlijden 3x vergroot.

Wie overleeft de operatie wel?

Weer even wegsturen van het overlijden. Hoe wordt de kans op het in leven blijven na een heupbreuk nou groter? Bent u vrouw en niet al te oud, dan herstelt u waarschijnlijk goed. Bent u echter een oudere man, dan is de kans op een minder herstel helaas groter. Geslachtsveranderende operaties en dozen vol anti-ageing supplementen kunnen daar waarschijnlijk weinig aan veranderen. Wat is er dan wel te doen om de kansen ten goede te keren? Niet vallen en revalideren in een bekende omgeving lijken hiervoor toch echt de beste mogelijkheden.

Voorkomen van vallen

Vorig jaar werd in Osteoporosis International een artikel gepubliceerd dat op een rijtje zette wat nou te doen om op oudere leeftijd minder te vallen. Het belangrijkste blijkt fysiek actief te blijven op oudere leeftijd en oefeningen te doen die de valkans kleiner maken. Dit kan bereikt worden door oefeningen te doen die de stabiliteit groter maken en door het uitvoeren van krachttraining. Gaat u aan de slag, dan kunnen de oefeningen gedaan worden onder begeleiding van een fysiotherapeut of door ze zelf thuis te doen.

Mocht u als actieve senior de komende maand nog gaan skiën en u wordt op z'n Duits door de lokale bevolking "Hals und Beinbruch" gewenst, dan zou ik u toch adviseren daar beleefd voor te bedanken.

Deel deze pagina