Eén van de meest voorkomende blessures

Dat de enkelblessure hoog staat in de Quote van meest voorkomende (voetbal)blessures was al bekend. Dit wordt wekelijks op vele sportvelden ervaren. Zo worden 15% van alle voetbalblessures door een enkelverzwikking veroorzaakt. Bij volleybal zijn deze getallen nog heftiger. De helft van alle blessures komt door een verzwikte enkel. Gelukkig is deze blessure vaak na een paar weken wel weer over, al is dit afhankelijk van de ernst. Toch blijft een flink deel van de sporters maanden na de verzwikking last houden van de enkel.

Enkelblessure

Lange termijn gevolgen van een enkelverzwikking

Australische onderzoekers zetten kort geleden in het meest toonaangevende tijdschrift voor Sportgeneeskunde op een rij wat de lange termijn gevolgen van een enkelverzwikking kunnen zijn. Grofweg kunnen de lange termijn klachten opgedeeld worden in een van de drie volgende categorieën: blijvende instabiliteit door een beschadiging van de enkel, blijvende instabiliteit door een verstoord signaal van de zenuwtjes die de positie van de enkel in de gaten houden en pijnklachten. De sporten waar klachten na een verzwikking het meest vaak voorkwamen, waren volgens de onderzoekers voetbal, basketbal en volleybal. Ze vonden ook dat langdurige pijnklachten of het gevoel van instabiliteit door 30-45% van de sporters werd bemerkt.

Behandeling van restklachten

Sporters ondervinden van deze restklachten regelmatig zoveel last dat het sporten moet worden aangepast of zelfs moet worden gestopt gezien de pijn en / of instabiliteitsklachten. Het is daarom voor behandelaars belangrijk te weten dat restklachten veel voor komen en om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. Voor sporters is het zaak bij blijvende klachten zich te laten onderzoeken om tot een oplossing te komen.

Oefeningen, braces en injecties

Gedegen onderzoek en beeldvorming in de vorm van een röntgenfoto, echo of MRI scan is een belangrijk onderdeel om de oorzaak van de restklachten na een verzwikking te vinden. Weet je eenmaal wat er aan de hand is, dan kan behandeling beginnen. Dit laatste kan onder andere bestaan uit oefeningen om de enkel stabieler te maken, het gaan dragen van een brace, een injectie rond de enkel of een operatie.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …pijn bij knieartrose op verschillende manieren te verminderen is?

    Ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte kunnen kniepijn effectief verminderen (tot 20-25% minder pijn) en de kniefunctie verbeteren.

  • …een injectje met plaatjes-rijk plasma (PRP) pijnklachten vermindert bij knieslijtage?

    Hoe plaatjes-rijk plasma ontsteking remt was lang niet duidelijk. Een recente studie bekeek wat er na een injectie binnen in het kniegewricht gebeurt.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen