Last van een enkelblessure?
Eén van de meest voorkomende blessures
Dat de enkelblessure hoog staat in de Quote van meest voorkomende (voetbal)blessures was al bekend. Dit wordt wekelijks op vele sportvelden ervaren. Zo worden 15% van alle voetbalblessures door een enkelverzwikking veroorzaakt. Bij volleybal zijn deze getallen nog heftiger. De helft van alle blessures komt door een verzwikte enkel. Gelukkig is deze blessure vaak na een paar weken wel weer over, al is dit afhankelijk van de ernst. Toch blijft een flink deel van de sporters maanden na de verzwikking last houden van de enkel.
Lange termijn gevolgen van een enkelverzwikking
Australische onderzoekers zetten kort geleden in het meest toonaangevende tijdschrift voor Sportgeneeskunde op een rij wat de lange termijn gevolgen van een enkelverzwikking kunnen zijn. Grofweg kunnen de lange termijn klachten opgedeeld worden in een van de drie volgende categorieën: blijvende instabiliteit door een beschadiging van de enkel, blijvende instabiliteit door een verstoord signaal van de zenuwtjes die de positie van de enkel in de gaten houden en pijnklachten. De sporten waar klachten na een verzwikking het meest vaak voorkwamen, waren volgens de onderzoekers voetbal, basketbal en volleybal. Ze vonden ook dat langdurige pijnklachten of het gevoel van instabiliteit door 30-45% van de sporters werd bemerkt.
Behandeling van restklachten
Sporters ondervinden van deze restklachten regelmatig zoveel last dat het sporten moet worden aangepast of zelfs moet worden gestopt gezien de pijn en / of instabiliteitsklachten. Het is daarom voor behandelaars belangrijk te weten dat restklachten veel voor komen en om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. Voor sporters is het zaak bij blijvende klachten zich te laten onderzoeken om tot een oplossing te komen.
Oefeningen, braces en injecties
Gedegen onderzoek en beeldvorming in de vorm van een röntgenfoto, echo of MRI scan is een belangrijk onderdeel om de oorzaak van de restklachten na een verzwikking te vinden. Weet je eenmaal wat er aan de hand is, dan kan behandeling beginnen. Dit laatste kan onder andere bestaan uit oefeningen om de enkel stabieler te maken, het gaan dragen van een brace, een injectie rond de enkel of een operatie.