Mariana en haar placenta's

Mariana steekt er nog maar eentje op. 't Behandelt toch het lekkerst met een sigaret op de onderlip gekleefd. En ach, voor die 1 euro 70 prijs van een pakje Servische peuken hoeft ze het niet te laten. Zeker niet nu de euro's van de profvoetballers voor haar behandelingen binnenstromen. Ze buigt zich voorover en masseert de paardenplacenta rustig verder in op de hamstring van de PSV-speler in een rustiek Brabants hotel.

Mariana en haar placenta's

Vele voetballers ondergingen de laatste jaren deze innovatieve behandeling bij blessures. Onder andere Nigel de Jong en Robin van Persie en vele topspelers uit de Engelse Premier League mochten profiteren van de krachtige handen en placentatherapie van Mariana Kovacevic. Naast de enthousiaste verhalen waarmee spelers uit Servië terugkeerden, fronsten ervaren artsen en fysiotherapeuten uit de voetbalwereld hun wenkbrauwen. Een placenta? Van een paard? En die dan uren achtereen inmasseren bij een blessure? Dit moest haast 's werelds smeuïgste en rijkmakende placebo zijn.

Dat dacht ik ook. Glimlachend bekeek ik deze maand dan ook de titel van een literatuuroverzicht in het gerespecteerde American Journal of Sports Medicine. "De placenta. Toepassingen in de orthopedie en sportgeneeskunde". "Er zijn dus zelfs studies naar gedaan!", dacht ik nog en bladerde haastig door naar de bewuste pagina's.

Studies naar behandelingen met placenta's

Er werden in het literatuuroverzicht 6 studies gevonden, waarbij mensen met pees- en artroseklachten behandeld werden met een placentaproduct. Hiervoor werden menselijke placenta's gebruikt, die kennelijk net na de geboorte werden geoogst. Bij de behandeling werden vaak echogeleid placentacellen geïnjecteerd in het aangedane weefsel. Uit het overzicht bleek dat de kwalitatief mindere studies een goed effect vonden op de pees- en artroseklachten, maar dat de betere studies juist geen verschil konden vinden met een nepbehandeling.

Het zal Mariana een zorg zijn zolang de voetballers blijven toestromen. Ze kijkt alweer uit naar het volgende WK voetbal. Na het werken met het Nationale elftal van Ghana bij de African Nations Cup en het behandelen van het Roemeense elftal tijdens de aanloop naar het EK van 2016 is het nu weer tijd voor iets anders. Misschien heeft het zwalkende Nederlands voetbalelftal wel wat hulp nodig om weer op de been te komen? Ik heb nog wel wat 06 nummers in m'n telefoon staan, mijmert ze. Ze steekt er nog een op en concentreert zich weer op het inmasseren van de paardenplacenta.

Deel deze pagina