Olympische Spelen en Paralympische Spelen

Vaak denkt men dat er verschillen bestaan tussen de medische begeleiding tijdens de Olympische Spelen en die van de Paralympische Spelen. Dat je je bij Olympisch richt op vastzittende ruggen en stramme achillespezen en dat je bij Paralympisch je met name bezig houdt met klachten bij dwarslaesies, doorligplekken en wondjes aan stompen. Toch zit de Speelse waarheid anders in elkaar. De medische zorg bij de Spelen is behoorlijk vergelijkbaar.

Medische zorg op de Spelen

Wat waren de Olympische gouden medaille en de pirouettes van Sanne Wevers toch mooi. We zaten met z’n allen in het holst van de nacht aan de buis gekluisterd toen Dafne haar 200 meter finale liep. En er werd een hoos aan gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen bij de Paralympische Spelen. Prachtige prestaties die bij ziekte en blessures niet geleverd hadden kunnen worden.

Prestatie

Natuurlijk hebben Paralympische sporters een reden om mee te kunnen doen aan de Spelen. Vaak bestaat er bij de geboorte een afwijking of treedt deze later in het leven op door ongeluk of ziekte. Na lang revalideren is een dergelijke afwijking niet verdwenen maar naar de achtergrond verdreven, en speelt deze tijdens de Spelen nauwelijks een rol. Bij Olympische sporters is bekend dat niet een gescheurde kruisband maar juist een kleine spierblessure of een griepje het grootste probleem levert tijdens een evenement. Misschien lig je daarmee niet gestrekt op een brancard en lig je niet perse rillend van de koorts op bed, maar de prestatie zal eronder leiden. En omdat een honderdste soms het verschil kan maken tussen wel of geen medaille - denk aan Churandy Martina met zijn sprint in Rio - hebben dergelijke problemen een grote impact. Dit geldt zowel in de Olympische als Paralympische sport.

Gelijkgetrokken

Daarom werd na de Spelen van Londen op aangeven van de coaches besloten dat de medische begeleiding voor de Olympische en Paralympische Spelen gelijkgetrokken moest worden. NOC*NSF stelde voor Londen nog een revalidatiearts aan bij de Paralympische Spelen; in Rio was deze niet aanwezig. Dit met in het achterhoofd het geregeld optreden van ziektes en blessures, en het nauwelijks voorkomen van klachten van revalidatieachtige aard. Speelt er toch een probleem op dit gebied, dan wordt er overleg gepleegd met een revalidatiearts thuis in Nederland.

Specialistenmix

Voor de Olympische Spelen waren er verschillende specialismen aanwezig voor TeamNL: huisartsen, sportartsen en een orthopedisch chirurg. Daarnaast waren er verschillende specialisten uit de (sport)fysiotherapie aanwezig om zo goed mogelijke zorg te kunnen leveren. Een dergelijke mix van specialismen wordt ook voor de komende Spelen het doel van Paralympisch TeamNL.

Op deze manier wordt er aan zowel Olympische als Paralympische sporters optimale zorg verleend door mensen die week-in-week-uit betrokken zijn bij de sport en daardoor alle ins en outs van de sporter kennen. Alles om de sporters hun optimale prestatie neer te kunnen laten zetten. En dat is in Rio gelukkig heel vaak gebeurd.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …pijn bij knieartrose op verschillende manieren te verminderen is?

    Ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte kunnen kniepijn effectief verminderen (tot 20-25% minder pijn) en de kniefunctie verbeteren.

  • …oefentherapie vrijwel zeker onderdeel van de behandeling van peesklachten is?

    Als er sprake is van langer durende peesklachten, zult u vaak het advies krijgen om als onderdeel van de behandeling oefentherapie te starten.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief