Meer gaan sporten in 2018?

De goede voornemens voor het nieuwe jaar druppelen binnen. Zoals altijd zijn er hordes Bekende Nederlanders niet te beroerd deze te verkondigen. Zo wil Dries Roelvink het aantal glazen wijn dat hij verorbert verminderen, zou Gerard Joling best wat pondjes kwijt willen (“Ik ben altijd iets te dik, omdat ik aanleg heb gewoon”) en heeft Wolter Kroes de behoefte om meer te gaan sporten.

‘T is niet zo dat BN-ers de goede voornemens hebben bedacht hoor. De Babyloniërs en de Romeinen waren ook al voornemens hun gedrag op bijzondere momenten te veranderen. Zo beloofden de Babyloniërs geleende spullen eindelijk terug te geven aan hun eigenaars en wilden ze hun uitstaande schulden aflossen. Romeinen deden hun God Janus in januari allerlei wilde en minder wilde beloften. Zo kwam januari, door Janus, overigens ook aan zijn naam.

Meer gaan sporten in 2018?

In de jaren 70 werden roken en inter-geslachtelijk contact puur voor de seks nog frequent genoemd om af te leren in het nieuwe jaar. Tegenwoordig heeft zich in de populaire ‘ga-ik-niet-meer-doen-lijstjes’ ook het minder tijd doorbrengen op social media genesteld. Maar onbedreigd op nummerrr 1 in de rankings van goede voornemens staat gezonder leven met meer sporten.

Leuk hoor al die gezonde voornemens en sportbeloften, maar houden die ook stand? Een van de betere en eerste studies op dit gebied werd in 1970 in Psychological Reports gepubliceerd. Daarbij werd een groep studenten gevolgd, van wie 40% een goed voornemen had voor het nieuwe jaar. Ook bij hen leidde fitter en minder zwaar worden de dans. Wat na 12 weken studie bleek, was dat de groep, die fitter en minder zwaar wilde worden daar totaal niet beter in slaagde dan de groep zonder ook maar enig voornemen. De afvalrace was voor geen onsje geslaagd.

Ook Geer had het in 2017 moeilijk met zijn voornemen gezonder te worden en gewicht te verliezen. “Mijn voornemens waren natuurlijk binnen een week al weer weg, dat is heel vervelend. Als je een week goed sport en groente eet, dan is ‘t bij mij klaar”, zei hij voor de camera’s van Show.nl. En hij is niet de enige. Recente studies naar het slagen van goede voornemens lieten zien dat van alle voornemens 73% de eerste week overleeft en dat na een jaar ongeveer 10% van de mensen nog stug volhoudt. De rest van de mensen blij is dat het weer nieuwjaar is. Kan er met frisse moed weer een voornemen worden ingediend.

Er maar niet aan beginnen dan? Je begint je serieus af te vragen of het beste voornemen niet is om geen voornemens te hebben voor het nieuwe jaar. Wil je dan toch echt gaan starten met meer sporten voor een ideaal bikinilijf of mannelijk rollende biceps in de zomer, begin dan gewoon lekker in november. Wedden dat de kans dat je je fitnesspasje dan vaker gaat gebruiken stukken groter is dan wanneer je je voornemen op 1 januari om 00:03 murmelend voor je uit prevelt met je 6e glas champagne in de hand? See you at the beach.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

  • …cholesterolremmers peesklachten negatief kunnen beïnvloeden?

    Peesklachten komen bij gebruikers van cholesterolremmers (statines) vaker voor dan als deze niet worden gebruikt. Op weefselniveau beïnvloeden de cholesterolremmers de pees negatief.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen