Meest goedkope remedie: bewegen

Behandelen van hartklachten, hoge bloeddruk en depressie

Bij ziekte wordt vaak de pillenpot opengetrokken. Maar wist u dat voor veel problemen, zoals hoge bloeddruk, depressie en hartklachten, het leveren van zelfs al een milde inspanning een échte oplossing kan zijn? De mogelijkheden om ziekten hiermee te behandelen en voorkomen zijn eindeloos.

Een beetje inspanning kan al heel veel opleveren

Voor de duidelijkheid: een inspanning leveren betekent gelukkig niet dat je elke week een marathon in een toptijd hoeft af te leggen. Een beetje inspanning kan al heel veel opleveren. Een prachtig voorbeeld hiervan komt uit een onderzoek van een aantal jaar geleden, verricht bij een Japans gasbedrijf in Osaka. Dat werd geplaagd door lichamelijke klachten onder de werknemers. Onderzoekers bekeken of het voor de gezondheid van de werknemers uitmaakte als ze een stukje moesten lopen naar het bedrijf of dat ze voor de deur uitstapten. De uitkomsten waren opvallend. De lopers hadden vergeleken met de niet-lopers veel minder kans op hoge bloeddruk. En dat terwijl de meeste van hen in totaal slechts een half uurtje per dag liepen.

Meest goedkope remedie: bewegen

Tegengaan van depressie

Ook een recente studie toonde aan dat inspanning een grote impact kan hebben op gezondheid. Er werd onderzocht wat het effect was van inspanning op mensen met last van depressieve klachten. Wanneer deze mensen werd geadviseerd te gaan starten met geringe inspanning, hadden ze na een tijdje duidelijk minder last van depressieve gevoelens ten opzichte van hun niet-gestarte ’collega’s’. Ook werd gekeken of er een verschil was te vinden in de verbetering van depressieve klachten bij mensen die hiervoor pilletjes kregen, of die gingen starten met bewegen. Dit verschil was niet te vinden.

In de benen dus!

Veel mensen lukt dat bewegen echter maar moeizaam. Met de auto naar werk, daar achter de computer kruipen, misschien even de benen strekken op weg naar de koffieautomaat, terug naar huis met de auto en dan voor Goede Tijden Slechte Tijden neerploffen op de bank met een bak chips, want ’t was een drukke dag. In de benen dus! Om inspanning te gaan starten kan hulp gevraagd worden bij huisarts, fysiotherapeut of sportarts, maar alleen al gewoon wandelen kan veel brengen.

Dat inspanning heel goed kan concurreren met een hele rits aan medicijnen maakt het bovenstaande filmpje duidelijk. Als je probeert niet 24 uur per dag te zitten of te liggen en daar 23,5 uur per dag van maakt, kun je jezelf een hoop gezondheidsproblemen besparen.

Deel deze pagina