Ook topsportgeneeskunde voor goud

In 2009 vertelde Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, op het nationale Sportgeneeskunde congres en plein publique dat zoiets als topsportgeneeskunde in Nederland niet bestond. Hij had in Spanje met artsen samengewerkt, die dat vak wel verstonden, maar in Nederland was het zoeken naar een speld in een hooiberg. Op z'n zachtst gezegd was niet iedereen het hier mee eens. Maar, pijnlijk als het ook was, Maurits had gelijk! Natuurlijk waren er wel artsen die zich met topsport bezig hielden, maar zij zagen dan een enkele sporter per jaar. Een landelijke structuur van topsportgeneeskunde ontbrak.

Ook topsportgeneeskunde voor goud

Zoals prachtig beschreven door Ryan in het tijdschrift JAMA in 1956, had geneeskunde in de topsport vroeger een wat andere invulling dan vandaag. Ver voor Christus, in de Griekse tijd, werden Olympische atleten bijgestaan door 'gymnastes' een kruising tussen een arts en een trainer. Pas rond 1900 waren er voor het eerst artsen betrokken vanuit de organisatie bij de Olympische Spelen. Deze pakten verschillende soorten kwalen vaak aan met hetzelfde recept: wat eieren en een paar flinke slokken brandy. In 1924 namen de Amerikanen voor het eerst een eigen teamarts mee naar de Spelen van Parijs. Het niveau van topsportgeneeskunde begon te stijgen.

In Nederland werd na de uitspraken van Maurits Hendriks een nieuwe medische staf aangesteld bij NOC*NSF. Een van de taken van deze staf was om het niveau van topsportgeneeskunde en topsportfysiotherapie te vergroten. Dus niet alleen denken aan oplappen, maar ook pro-actief over presteren meepraten, zonder doping uiteraard. Weten wat te doen om infecties tijdens Spelen zo goed mogelijk buiten de deur te houden. Snel handelen als een coach je 2 minuten voor de start van een grote finale vraagt op te treden omdat een sporter nog echt te veel pijn heeft aan z'n knie.

De laatste jaren zijn er masterclasses gestart voor zowel topsportartsen als topsportfysiotherapeuten. Hier leren geselecteerde deelnemers nieuwigheden bij en praten ze met elkaar over de aanpak of het voorblijven van problemen. Juist dit sparren maakt het niveau elk jaar weer hoger. Vorige week organiseerde het Internationaal Olympisch Committee in Kaapstad een bijeenkomst voor medici in de topsport. Bij gesprekken met Olympische artsen uit andere landen zag je soms ogen groot worden en de wangen verkleuren bij het horen van de kennis en kunde van de Nederlandse topsportartsen. Sinds 2009 is het niveau van de topsportgeneeskunde gegroeid. Artsen en fysiotherapeuten gaan samen met de topsporters voor de optimale prestatie door een gezonde atleet. Alleen dan komt na een toernooi, heel soms, de brandy nog uit de kast. De overdosis aan eieren laten we echter mooi rusten in het verleden.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …cholesterolremmers peesklachten negatief kunnen beïnvloeden?

    Peesklachten komen bij gebruikers van cholesterolremmers (statines) vaker voor dan als deze niet worden gebruikt. Op weefselniveau beïnvloeden de cholesterolremmers de pees negatief.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

  • …mensen met pijn aan de zijkant van de heup vaak zwaarder zijn?

    Mensen met pijn aan de zijkant van de heup zijn vaak zwaarder, hebben toegenomen heupomtrek en hebben minder kracht in de heupstabiliserende spieren.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief