Bot op bot

“Jaha, jammer genoeg zie ik bij uw knie duidelijke slijtage. Maar weet u, als het echt niet meer gaat, komt u gewoon terug en dan zetten we er een nieuwe in” zegt de orthopeed. “Tot die tijd niet te gek en rustig aan”.

Geregeld heb ik mensen op de poli die een dergelijk verhaal hebben gehoord over hun knie of heup. Wél slijtage van het gewricht, maar nog níet zodanig dat al een operatie nodig is. Gelukkig maar, denken ze dan vaak. Toch sluipt er met de diagnose slijtage ook een beeld naar binnen van een gewricht met minder of zelfs helemaal geen kraakbeen meer. Bot op bot. Ben ik nou volgend jaar of pas over 10 jaar aan de beurt voor een prothese?, vragen velen zich af. Toch zie ik geregeld ook mensen van boven de 80 die al járenlang weten dat ze slijtage hebben, maar bij wie de klacht nooit zo heftig is geworden dat een ingreep noodzakelijk was. Ze zijn er dus, patiënten met artrose die de operatieve dans ontspringen. Zijn dat de lucky few?

Operatieve dans ontspringen bij artrose?

30% kans

Kortgeleden werd in Spanje een studie verricht onder tienduizenden mensen met artrose. Onderzocht werd wie van hen er nou uiteindelijk geopereerd werden. De conclusie? Zo’n 30% van de personen met de diagnose knieartrose kreeg ergens in hun leven een prothese. Had je heupartrose, dan was de kans ooit op de opnamelijst voor een operatie terecht te komen 14%. Bij mensen met artrose op jonge leeftijd of met een te hoog gewicht was de kans op een operatie hoger.

Messen thuis

De meerderheid van de mensen wordt dus nooit geopereerd, aldus dit onderzoek. Eerdere studies lieten dit ook al zien. Ik denk daarom dat het voor mensen met artrose belangrijk is dit gegeven in hun achterhoofd te houden en te focussen op wat nog wél kan in plaats van op wat niet meer kan. Te begrijpen dat normale veroudering van een gewricht erbij hoort en dat niet per definitie het einde der tijden is aangebroken.

Tuurlijk. Gaat het écht niet meer, dan zijn er in Nederland heel wat kundige orthopeden die met alle plezier een prothese plaatsen. Maar er met de diagnose artrose van uitgaan dat een operatie op de loer ligt, is lang niet altijd terecht. Die lucky few? Dat blijkt gelukkig een flinke groep. Ook al zit de Nijmeegse Vierdaagse er niet meer voor iedereen in, bij de meesten blijven de messen thuis.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

  • …een injectje met plaatjes-rijk plasma (PRP) pijnklachten vermindert bij knieslijtage?

    Hoe plaatjes-rijk plasma ontsteking remt was lang niet duidelijk. Een recente studie bekeek wat er na een injectie binnen in het kniegewricht gebeurt.

  • …een injectie met plaatjes-rijk plasma bij heupslijtage het meest pijndempend is?

    Bij heupslijtage is van de injectiesbehandelingen een plaatjes-rijk plasma (PRP of ACP) injectie het meest pijndempend na een half jaar.

  • …rustig bewegen pijnstillend kan werken bij knieartrose?

    Bij knieartrose is pijn de voornaamste klacht. Flinke inspanning leidt vaak tot meer pijn. Echter is rustig bewegen met de knie júist pijnstillend.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen