Prestatie-innovatie manager (PIM)

Openstaan voor nieuwe ideeën

Kortgeleden hadden ze het bij Studio Voetbal over de prestatie-innovatie manager, die de KNVB wil aantrekken. Na een uitleg die Hans van Breukelen als technisch directeur aan de NOS gaf, werd er eerst eens smakelijk gelachen om de term op zich. "Prestatie-innovatie manager, hoe verzin je het! Ik zou het niet willen zijn", zei Bert van Marwijk met een meer dan nare smaak in zijn mond.

Prestatie-innovatie manager

Willem Vissers van de Volkrant, goed thuis in het voetbal, mocht vervolgens uitleggen waarom hij het aanstellen van de PIM een goed idee vond. Na een mooi betoog over het momenteel achterblijven van het Nederlands Elftal bij andere landen en de noodzaak daarom te veranderen mocht Bert weer. Inhoudelijk geen reactie. Het enige waar van Marwijk bij Vissers op aan drong was het noemen van innovaties. Vissers leek beduusd en hoorde zichzelf licht hakkelen. Maar natuurlijk hoefde hij helemaal niet met innovatieve ideeën te komen, hij was de PIM himself toch niet? Schokkend was wel dat een idee dat helemaal niet zo gek is, zo makkelijk door middel van overschreeuwen van de tafel werd geblazen.

Een gesloten voetbalwereld

Toen ik als teamarts nog elftallen van de KNVB begeleidde en ook al prestatiemanager bij NOC*NSF was, maakte ik een zelfde patroon vaker mee. Na een dag hard werken werd de dag door de staf nog nagesproken. Er kwamen dan allerlei onderwerpen op tafel. Ik bracht dan soms ideeën in die bij andere sporten al heel normaal waren, maar die ik bij voetbal niet terug zag. Niet om mijn punt te maken of voetbal te willen aanpakken, maar puur voor de discussie. Het leek wel alsof ideeën die niet letterlijk in de KNVB of UEFA handleiding stonden gelijk werden afgeschoten. Meerdere malen gingen met name assistent-trainers mokkend naar bed, geïrriteerd als ze waren over zoveel onwetendheid. "Jij komt zeker niet uit het voetbal" was dan vaak de laatste opmerking voor ze door het trapgat verdwenen. Natuurlijk ging het niet om gelijk halen, maar ook toen vond ik het schokkend om te zien hoe weinig sommigen in de voetbalwereld open stonden voor ideeën van buiten de gebaande paden.

Dat de KNVB een prestatie-innovatie manager aan wil stellen vind ik daarom toe te juichen. Dat die misschien al wel rondloopt bij de KNVB in de persoon van Luc van Agt, voormalig hoofd van het Innosportlab op Papendal, doet dan minder ter zake. Openstellen voor nieuwe invloeden en deze niet gelijk weglachen lijkt me voor elke sport en dus ook het voetbal meer dan gezond. Of de PIM ook ik Saudi-Arabië, waar van Marwijk bondscoach is, te vinden zal zijn waag ik te betwijfelen. Zo logisch lijkt dat op de een of andere manier nou ook weer niet.

Deel deze pagina