Oplossing voor achillespeesklachten?

“Ik heb voor m’n achillespees de hele rambam al gehad, maar ik voel em nog steeds. En daarom ben ik hier.” Deze charmante openingszin hoor ik op de poli geregeld. Veel toegepaste behandelmogelijkheden, zoals zooltjes, langdurige oefentherapie en shockwave, zijn vaak al geprobeerd en tot grote frustratie is de achillespeesklacht nog steeds aanwezig. Mensen melden zich op mijn poli doorgaans hoopvol, maar ook een beetje cynisch over hoe het met hun achillespees nu wél verder moet. “Je bent mijn laatste hoop”.

Hoop is vaak gebaseerd op behandelopties die nog niet zijn geprobeerd, maar vaker nog op kakelvers ontwikkelde therapieën. Bij dit soort nieuwigheden zijn de hamvragen als volgt: werkt de behandeling echt en is deze veilig?

Een ‘nieuwe’ behandelmethode

De laatste jaren verschijnen er steeds vaker studies over prolotherapie als nieuwe optie voor pezen. Nou ja, nieuw, meer een flinke opleving, want in de jaren '50 beschreef chirurg dr. Hackett in zijn boek ‘Ligament and tendon relaxation, treated by prolotherapy’ deze behandelvorm al. Het lijkt erop dat dit boek eerst heel wat jaartjes in de etalage is blijven liggen, want pas begin 2000 verscheen er een wetenschappelijk artikel over de toepassing van prolotherapie bij achillespezen.

Prolotherapie na de hele rambam

Wat is prolotherapie eigenlijk?

Bij prolotherapie wordt er een hooggeconcentreerde vloeistof (vaak dextrose, een suiker) rond een pees gespoten. Het idee is dat deze vloeistof de peescellen prikkelt door een gecontroleerde ontsteking, als gevolg van de injectie, en dat daarmee een herstelreactie wordt uitgelokt.

Fakenews?

Recent verscheen er een literatuuroverzicht in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, waarin alle menselijke en dierstudies over prolotherapie bij achillespeesklachten werden beschreven. Een Duits / Zwitserse onderzoeksgroep liet zien dat in zowel de dier- als in de menselijke studies positieve effecten op het peesweefsel én op de klachten te zien waren. Zo lieten mensen met achillespeesklachten, die oefentherapie en prolotherapie combineerden, meer en sneller herstel zien dan mensen die alleen trainden. Daarbij werden er geen ernstige bijwerkingen gevonden. De conclusie van het literatuuroverzicht was dan ook dat ‘prolotherapie bij achillespeesklachten best eens effect kan hebben en veilig is’.

Het proberen waard

Grootst adverteren dus met de nieuwe Haarlemmer olie? Dat lijkt nog een beetje hard van stapel lopen. Maar hindert je achillespees nog steeds, ook al is heb je uitgebreid getraind, geshockewaved en geweetikwat, dan nodig ik je graag eens uit over prolotherapie na te denken. Dr. Hackett schreef in 1956 al bescheiden in de inleiding van zijn boek, dat er nu eindelijk een succesvolle behandeling bestaat voor peesklachten. 62 jaar later geeft hij met zijn prolotherapie minimaal een shotje hoop aan mensen met hardnekkige achillespeesklachten. Dáár is in ieder geval geen injectienaaldje tussen te krijgen.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij dr. Moen terecht?

Ja, u kunt bij dr. Moen terecht, ook als u geen (top)sporter bent. Zijn expertise richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …stamceltherapie voor peesklachten een steeds belangrijkere rol krijgt?

    In verschillende landen krijgt stamceltherapie (cellen uit vetweefsel of het beenmerg) voor peesklachten een steeds belangrijkere rol.

  • …pijn bij knieartrose op verschillende manieren te verminderen is?

    Ontstekingsremmende crèmes als Voltaren en Voltaren Forte kunnen kniepijn effectief verminderen (tot 20-25% minder pijn) en de kniefunctie verbeteren.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

Dr. Maarten Moen is werkzaam bij NOC*NSFDr. Maarten Moen is werkzaam bij Bergman Clinics

Ontmoet dr. Maarten Moen

Dr. Moen werkt al 12 jaar bij NOC*NSF is daar sinds 2 jaar chefarts van TeamNL, ook tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast is hij sport- en bewegingsarts bij Bergman Clinics.

Verder is hij auteur en worden er regelmatig artikelen van zijn hand gepubliceerd. Ook is hij werkzaam als gastspreker en moderator voor presentaties.

Meer over dr. Moen