Samen richting Rio

Samenwerking binnen een medisch team

In de topsport en ook daarbuiten is samenwerking in een medisch team van het grootste belang. Wanneer deze samenwerking er te weinig of zelfs niet is, dan is de patiënt of de sporter hier altijd de dupe van. En je eigen werkplezier vergroot je hier ook al niet mee. Weinig reden dus om samenwerking binnen een medisch team niet hoog op de agenda te zetten en veel reden dit wel te doen. En het mooie is; sporters presteren er ook nog eens beter van.

Wat liep de samenwerking tussen de fysiotherapeuten en mij als sportarts weer soepel vorige maand tijdens het ABN-AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Blessures samen beoordelen en samen advies geven aan een toptennisser maakt je advies voor deze tennisser des te waardevoller. Je straalt uit dat je samenwerkt, elkaar vertrouwt en het als team helemaal eens bent wat je de sporter adviseert.

En wat kom ik komende week toch in een gespreid bed aan in Portugal bij een trainingskamp van wielrenners. Waarom? Omdat ik de afgelopen dagen veelvuldig contact heb met de fysiotherapeut die daar al ter plaatse is. Ik kom daar op en top op de hoogte aan en dat schept voor de sporters een gevoel van vertrouwen in het medische team. Bovenstaande klinkt misschien een beetje als een nieuwe episode van "Liefde is...." maar veel verder dan Medische Liefde gaat dit niet, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

Samen richting Rio

Optimale zorg verlenen aan topsporters

Samenwerking dus in het medisch team. Dat is ook richting de Spelen van Rio van het grootste belang om optimale zorg te kunnen verlenen aan de topsporters. Vandaar dat we vanuit NOC*NSF al ruim voor Rio verschillende meetings hebben gehad met de verschillende (para)medici en er zullen er nog een paar volgen om van elkaar te leren en elkaar nog beter te leren kennen. Op deze manier ken je elkaars gewoonten en specialisaties al lang voordat je elkaar zult zien op Schiphol.

In Rio zal het medisch team net als in Beijing, Londen, Sochi en Baku weer als eenheid opereren. Of we er medailles mee gaan winnen is de vraag, maar een topsamenwerking zal de kans op medailles verliezen in ieder geval verkleinen. Natuurlijk geldt dit samenwerken niet alleen voor exotische oorden. Of je nu samenwerkt in Rio of in een praktijk ergens in Nederland: werken als team is goud waard.

Deel deze pagina