Schouders op scherp bij de Nederlandse waterpoloërs

Heet avondje in de kou

Het vliegtuig zette de daling in naar Budapest en sneed daarbij door een dik pak wolken. Eenmaal door de wolken heen werd een koud landschap zichtbaar, met sneeuw en bevroren waterdamp in de bomen. Het was koud in Budapest, waar deze week het EK waterpolo wordt gespeeld en ik als teamarts bij was. Net op tijd voor de kraker tegen waterpologrootheid Servië, was ik op de plaats van bestemming. Ondanks de vorst buiten beloofde de status van de tegenstander dat het weleens een heet potje kon gaan worden. En dat werd het. Nederland kon meer dan een helft van de wedstrijd heel goed met de regerend Olympisch kampioen mee, maar moest het uiteindelijk tóch afleggen toen de Serviërs zich echt boos gingen maken.

Toch was er genoeg positiefs uit de wedstrijden tot nu toe mee te nemen. Onder andere dat het aantal blessures tijdens het toernooi tot nu toe meeviel.

Schouders op scherp bij de Nederlandse waterpoloërs

Hoe houden die schouders het?

Schouderblessures zijn een van de meest voorkomende problemen bij waterpolo. Loeihard werpen, als een speer door het water vliegen en schoten van de tegenstander blokkerend uit de lucht opvangen. Een waterpoloschouder zou er een boek over kunnen schrijven. Om dit allemaal te kunnen handelen verrichten de spelers veel arbeid om hun schouders zo fit mogelijk te krijgen. In de gym worden er ver voor een toernooi kilo’s en kilo’s staal getild om een machtige schouderpartij te krijgen en wordt daarnaast de beweeglijkheid van de schouders in de gaten gehouden.

Afgelopen week stond er in de British Journal of Sports Medicine een interessant overzichtsartikel hierover. De conclusie was dat bij zwemmersschouders de mate van draaien naar achteren de kans op een blessure later in het seizoen kon voorspellen. Gelukkig letten we hier al jaren op en was dat samen met alle trainingsarbeid misschien wel dé reden voor de weinige schouderblessures dit EK.

Schouders op scherp bij de Nederlandse waterpoloërs

Gespierd partij bieden

Na de verloren wedstrijd tegen Servië bereiden de jongens zich nu volle bak voor op het treffen tegen Frankrijk in de volgende ronde. Daar hebben ze nog een appeltje mee te schillen na het nét mislopen van de Olympische Spelen van Rio 2016. De wedstrijd tegen Frankrijk in het Olympisch kwalificatietoernooi gaf de doorslag níet te mogen afreizen naar de Spelen. Ik weet zeker dat het Nederlands team er álles aan zal doen de winst binnen te slepen en het toernooi met een goed gevoel te kunnen beëindigen. Een ding is duidelijk: met hun indrukwekkende schouders bieden ze in ieder geval gespierd partij.

Deel deze pagina