Slapen houd je sterk

Voor veel mensen is ‘t een hobby, bijna iedereen houdt ervan en sommigen verdienen er hun goed besmeerde boterham mee. Slapen. In 2004 won Clare de televisie show "Shattered" door het langst van een groep deelnemers wakker te blijven. Na 178 uur verdiende zij bijna 100.000 pond door als laatste niet weg te dommelen.

Slapen houd je sterk

Het wakker blijven ging niet zonder slag of stoot. Bij de deelnemers ontstonden er zelfs waanbeelden. Een van hen had na vele uren zonder slaap het idee dat hij de minister-president van Australië was. Een ander was boos omdat zijn kleren zogenaamd waren gestolen. Ook ontstonden er problemen doordat iemand het idee had dat de anderen met een bal speelden en hij niet mee mocht doen. Slaap, en ook het niet slapen, doet wat met je. Bij een normaal slaappatroon heeft slaap een belangrijke herstellende functie. Door een veranderde activiteit van het zenuwstelsel klopt het hart tijdens slapen langzamer, je ademt rustiger, de darmen bewegen minder en je speekselproductie neemt af. Ondertussen tankt je lichaam in dromenland rustig bij.

Sporters wordt sinds jaar en dag door coaches en begeleiders geadviseerd vooral genoeg rust te pakken en goed te slapen. Maar ja, wat is goed en kan ‘t niet een onsje minder vragen sporters zich geregeld af? Wat voor impact kan dat beetje minder slaap nou hebben? Dat kleine beetje later naar bed gaan en even de sociaal media vanuit bed bijwerken, dat kan toch wel Dok?

Recent verscheen er een studie waarbij bij Amerikaanse studenten werd gekeken welke factoren het optreden van sportblessures konden voorspellen. Hieruit bleek dat de allersterkste voorspeller voor het krijgen van een blessure het gemiddeld minder dan 8 uur per nacht slapen was. Sliep een sportende student minder dan 8 uur per nacht dan had hij of zij bijna 2x zo veel kans een blessure op te lopen.

Wil je dus goed presteren, en dat kan alleen maar als je niet geblesseerd bent, slaap dan genoeg was daarmee de boodschap. Joop Zoetemelk, een oud winnaar van de wielerwedstrijd Tour de France zei ooit: de Tour, die win je in bed. Of je met genoeg slapen dan ook gelijk glorieus de Tour zult gaan winnen durf ik niet te beloven. Slaap je echter te weinig, dan is de kans je dat een keer met een geel tricot om de schouders op de Champs-Elysees te bewonderen bent, toch echt een heel stuk kleiner.

Deel deze pagina