Spiertje pesten

Dat je van gepest worden mentaal sterker zou kunnen worden, daar valt over te discussiëren. Wellicht had degene die het trainen van spieren met afgeknelde bloedvaten (inspanning met blood flow restriction; BFR) bedacht, dit in zijn achterhoofd en ging bij hem een lampje branden. Maar voor we met z'n allen massaal gaan BFR-en: wordt een gepeste spier, blootgesteld aan BFR, hier nou echt sterker van?

Spiertje pesten

Hoewel er al sinds het begin van de jaren negentig, onder andere in Zweden, onderzoek wordt gedaan naar het effect van training met BFR op spieren, wordt deze trainingsmethode in Nederland nog niet veel toegepast. Het idee van de training is dat een spier door een te kort aan zuurstof en het ophopen van afvalstoffen extra wordt geprikkeld zich aan te passen. Als reactie hierop zou een spier meer vezels tegelijkertijd gaan benutten en zou de omvang er van toenemen.

Een fabeltje? Nee. Er zijn heel wat studies die laten zien dat BFR tijdens training echt werkt. Zo liet een Japanse onderzoeksgroep zien dat slechts enkele weken trainen met BFR al nuttig kan zijn voor krachtstoename. De deelnemers trainden twee keer per week op een lage intensiteit met relatief veel herhalingen. Hierdoor nam de kracht van de bovenbenen met ongeveer 20% toe! Het verschil met normale training zit in het feit dat daarbij de intensiteit veel hoger moet zijn om een zelfde effect te halen. Ook worden verschillende mechanismen, die een spier sterker laten worden, getraind. Maar deze verschillende manieren van trainen boeken dus beide resultaat.

En dit biedt mogelijkheden. Zo zouden mensen die minder belastbaar zijn met BFR met een minder zware prikkel dan gebruikelijk toch sterker kunnen worden. Misschien is BFR een mooie methode om te gebruiken na een operatie om met lichte belasting wellicht al eerder effectief te kunnen trainen. En bij sporters is bekend dat ze met BFR tijdens training nog hoger kunnen springen en sneller kunnen sprinten.Het is hiermee zo gek nog niet om je spieren tijdens trainen licht af te knellen met een bloeddrukband of elastiek.

Dus als je de volgende keer bij de huisarts bent voor het meten van de bloeddruk, buig dan tijdens het meten gauw even een paar keer je elleboog. Dan wordt je de volgende dag wakker met ZULKE spierballen (zeggen ze).

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …cholesterolremmers peesklachten negatief kunnen beïnvloeden?

    Peesklachten komen bij gebruikers van cholesterolremmers (statines) vaker voor dan als deze niet worden gebruikt. Op weefselniveau beïnvloeden de cholesterolremmers de pees negatief.

  • …ESSKA het gebruik van plaatjes-rijk plasma voor (knie)artrose ondersteunt?

    Het gebruik van de eigen bloed injectie, oftewel plaatjes-rijk plasma, voor (knie)artrose, is door een speciale commissie van de ESSKA goedgekeurd!

  • ...botox het ontstekingsproces dat gepaard gaat met knieslijtage kan remmen?

    Hoewel Botox het meest bekend is van het toepassen bij rimpels, wordt dit product al jaren ook gebruikt voor het behandelen van peesplaat klachten.

  • …het eetpatroon van de meeste Nederlanders niet veranderde tijdens de lockdown?

    Bij de meeste Nederlanders (83%) is het eetpatroon niet veranderd tijdens de lockdown. Toch waren er groepen die wél veranderde patronen lieten zien.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief