Spiertje pesten

Dat je van gepest worden mentaal sterker zou kunnen worden, daar valt over te discussiëren. Wellicht had degene die het trainen van spieren met afgeknelde bloedvaten (inspanning met blood flow restriction; BFR) bedacht, dit in zijn achterhoofd en ging bij hem een lampje branden. Maar voor we met z'n allen massaal gaan BFR-en: wordt een gepeste spier, blootgesteld aan BFR, hier nou echt sterker van?

Spiertje pesten

Hoewel er al sinds het begin van de jaren negentig, onder andere in Zweden, onderzoek wordt gedaan naar het effect van training met BFR op spieren, wordt deze trainingsmethode in Nederland nog niet veel toegepast. Het idee van de training is dat een spier door een te kort aan zuurstof en het ophopen van afvalstoffen extra wordt geprikkeld zich aan te passen. Als reactie hierop zou een spier meer vezels tegelijkertijd gaan benutten en zou de omvang er van toenemen.

Een fabeltje? Nee. Er zijn heel wat studies die laten zien dat BFR tijdens training echt werkt. Zo liet een Japanse onderzoeksgroep zien dat slechts enkele weken trainen met BFR al nuttig kan zijn voor krachtstoename. De deelnemers trainden twee keer per week op een lage intensiteit met relatief veel herhalingen. Hierdoor nam de kracht van de bovenbenen met ongeveer 20% toe! Het verschil met normale training zit in het feit dat daarbij de intensiteit veel hoger moet zijn om een zelfde effect te halen. Ook worden verschillende mechanismen, die een spier sterker laten worden, getraind. Maar deze verschillende manieren van trainen boeken dus beide resultaat.

En dit biedt mogelijkheden. Zo zouden mensen die minder belastbaar zijn met BFR met een minder zware prikkel dan gebruikelijk toch sterker kunnen worden. Misschien is BFR een mooie methode om te gebruiken na een operatie om met lichte belasting wellicht al eerder effectief te kunnen trainen. En bij sporters is bekend dat ze met BFR tijdens training nog hoger kunnen springen en sneller kunnen sprinten.Het is hiermee zo gek nog niet om je spieren tijdens trainen licht af te knellen met een bloeddrukband of elastiek.

Dus als je de volgende keer bij de huisarts bent voor het meten van de bloeddruk, buig dan tijdens het meten gauw even een paar keer je elleboog. Dan wordt je de volgende dag wakker met ZULKE spierballen (zeggen ze).

Deel deze pagina