Verminderde kwaliteit van de peesplaat onder de voet

Mensen met hielspoor denken vaak dat hun last komt door een hielspoor. Kortom, last van een uitstekend botpuntje onder de hiel dat nou net niet uitstekend uitpakt. Echter, klachten van hielspoor worden veel waarschijnlijker veroorzaakt door een verminderde kwaliteit van de peesplaat onder de voet. Veel mensen met klachten van hielspoor hebben ook daadwerkelijk een hielspoor. Alleen veel mensen zonder klachten hebben deze hielspoor ook, om 't makkelijk te maken.

Spoorzoeken bij hielpijn

Onduidelijke oorzaak

Over de origine van een hielspoor bestaat onduidelijkheid. Sommigen denken dat deze ontstaat door trekkrachten van de peesplaat onder de voet aan het hielbot, terwijl anderen het idee hebben dat de trekkrachten van de teenbuigers de hielspoor veroorzaken. Nog meer onduidelijkheid bestaat over de keiharde relevantie van een hielspoor voor een patiënt.

Studie in Foot and Ankle International

Recent verscheen er een Amerikaanse studie in Foot and Ankle International die, bij mensen met klachten van hielspoor, keek of klachten een relatie hadden met de aanwezigheid, grootte en vorm van een hielspoor. Om de diagnose hielspoor, ook wel fasciitis plantaris genoemd, te bevestigen werd een MRI scan gemaakt. Ook werd gekeken of de aanwezigheid, vorm en grootte van het hielspoor impact had op verandering van klachten een half jaar na het begin van behandelen met een spalk, rekken en een zooltje.

Wat bleek, was dat van de 109 patiënten er bij 24% geen hielspoor te vinden was op röntgenfoto's. Bij 61% verliep de hielspoor horizontaal, bij 4% verticaal en bij 12% van de mensen was de vorm van de hielspoor gebogen. Zowel de vorm als de grootte van de hielspoor had geen relatie met de ernst van de klachten. De vooruitgang 6 maanden na de start van de behandeling was groter wanneer de vorm van de hielspoor horizontaal of gehoekt was. Opvallend genoeg gingen mensen met, op de foto, een grotere hielspoor meer vooruit dan wanneer er een kleinere hielspoor werd aangetroffen.

Dat klachten van hielspoor ook echt met een hielspoor te maken hebben is de vraag. Het lijkt steeds meer van niet en wordt de fascia plantaris tegenwoordig als boosdoener aangewezen. Toch, wanneer klachten van hielspoor bestaan kan een röntgenfoto aanvullende waarde hebben om de kans op vooruitgang beter in te schatten op basis van de vorm en de grootte van het spoor. Wat mij betreft krijgt met deze Amerikaanse studie spoorzoeken weer extra cachet en zijn röntgenfoto's bij hielspoorklachten toch weer back on track.

Over dr. Maarten Moen

Over de auteur

Dr. Maarten Moen is als sportarts werkzaam in de medische staf van NOC*NSF, de Olympische en Paralympische organisatie en bij Bergman Clinics. Hij richt zich voornamelijk op de behandeling van sport- en overbelastingsklachten bij topsporters en breedtesporters.

Gezien zijn werk bij NOC*NSF, waar hij de titel topsportarts mag voeren, samen met een selecte groep artsen in Nederland, kan hij als een van de eersten nieuwe ontwikkelingen uit de topsport toepassen bij deze sport- en overbelastingsklachten. Op deze manier kan ook u met uw klacht hier optimaal van profiteren.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ik ben geen (top)sporter, kan ik bij de sportarts terecht?

Ja, u kunt bij de sportarts terecht, ook als u geen (top)sporter bent. De expertise van de sportarts richt zich op sportgeneeskunde en blessures, maar hij behandelt ook andere bewegingsgerelateerde klachten bij mensen van alle niveaus.

  • …Olympiërs 5 jaar langer leven dan niet-Olympiërs?

    De reden van het langer leven van Olympiërs is niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het positieve effect van herhaaldelijke inspanning een grote rol.

  • …shockwave therapie al jaren wordt toegepast op pezen die het zwaar hebben?

    Shockwave wordt al jaren toegepast op pezen die het zwaar hebben. Hierbij wordt door middel van drukgolven met een apparaat de pees behandeld.

  • …ontsteking vaak een rol speelt vaak bij peesklachten?

    Al jaren woedt er een discussie of ontsteking bij peesklachten een rol speelt. Er werd bij peesklachten vaak ontstekingsremmers of een corticosteroïden injectie geadviseerd.

  • …prolotherapie sinds de jaren ’50 wordt toegepast voor verschillende peesklachten?

    Prolotherapie is een behandeling met een injectie, waarbij door middel van een hoge concentratie van glucose de pees wordt bewogen tot versterken.

Ons collectief is werkzaam bij Bergman ClinicsOns collectief is werkzaam bij NOC*NSF

Over het collectief

Wij zijn een collectief van sport- en bewegingsartsen met expertise in het behandelen van sport- en overbelastingsklachten. Onze focus ligt op niet-operatieve behandelingen en het adviseren over belasting en herstel, zowel bij sporters als bij mensen met klachten bij bewegen.

Door onze ervaring in de topsport en samenwerking met andere specialisten werken we volgens de nieuwste inzichten. Ons doel is om klachten goed in kaart te brengen en een passende behandeling of advies te bieden.

Meer over het collectief