Verminderde kwaliteit van de peesplaat onder de voet
Mensen met hielspoor denken vaak dat hun last komt door een hielspoor. Kortom, last van een uitstekend botpuntje onder de hiel dat nou net niet uitstekend uitpakt. Echter, klachten van hielspoor worden veel waarschijnlijker veroorzaakt door een verminderde kwaliteit van de peesplaat onder de voet. Veel mensen met klachten van hielspoor hebben ook daadwerkelijk een hielspoor. Alleen veel mensen zonder klachten hebben deze hielspoor ook, om 't makkelijk te maken.
Onduidelijke oorzaak
Over de origine van een hielspoor bestaat onduidelijkheid. Sommigen denken dat deze ontstaat door trekkrachten van de peesplaat onder de voet aan het hielbot, terwijl anderen het idee hebben dat de trekkrachten van de teenbuigers de hielspoor veroorzaken. Nog meer onduidelijkheid bestaat over de keiharde relevantie van een hielspoor voor een patiënt.
Studie in Foot and Ankle International
Recent verscheen er een Amerikaanse studie in Foot and Ankle International die, bij mensen met klachten van hielspoor, keek of klachten een relatie hadden met de aanwezigheid, grootte en vorm van een hielspoor. Om de diagnose hielspoor, ook wel fasciitis plantaris genoemd, te bevestigen werd een MRI scan gemaakt. Ook werd gekeken of de aanwezigheid, vorm en grootte van het hielspoor impact had op verandering van klachten een half jaar na het begin van behandelen met een spalk, rekken en een zooltje.
Wat bleek, was dat van de 109 patiënten er bij 24% geen hielspoor te vinden was op röntgenfoto's. Bij 61% verliep de hielspoor horizontaal, bij 4% verticaal en bij 12% van de mensen was de vorm van de hielspoor gebogen. Zowel de vorm als de grootte van de hielspoor had geen relatie met de ernst van de klachten. De vooruitgang 6 maanden na de start van de behandeling was groter wanneer de vorm van de hielspoor horizontaal of gehoekt was. Opvallend genoeg gingen mensen met, op de foto, een grotere hielspoor meer vooruit dan wanneer er een kleinere hielspoor werd aangetroffen.
Dat klachten van hielspoor ook echt met een hielspoor te maken hebben is de vraag. Het lijkt steeds meer van niet en wordt de fascia plantaris tegenwoordig als boosdoener aangewezen. Toch, wanneer klachten van hielspoor bestaan kan een röntgenfoto aanvullende waarde hebben om de kans op vooruitgang beter in te schatten op basis van de vorm en de grootte van het spoor. Wat mij betreft krijgt met deze Amerikaanse studie spoorzoeken weer extra cachet en zijn röntgenfoto's bij hielspoorklachten toch weer back on track.